Hlavní obsah

Moderní pětibojařka Dianová zahájila SP šestým místem, nejlépe v kariéře

Česká moderní pětibojařka Natálie Dianová obsadila šestou pozici v úvodním závodu Světového poháru v Palm Springs a dosáhla nejlepšího výsledku kariéry. Dosavadním maximem talentované reprezentantky byla osmá příčka z loňského závodu v Budapešti.

Foto: Karel Felt, Právo

Česká moderní pětibojařka Natálie Dianová.

Článek

V Kalifornii vyhrála úřadující mistryně světa i Evropy Amélie Cazéová z Francie před Britkou Mhairi Spenceovou a Němkou Lenou Schönebornovou.

Dianová se k medailovému umístění přiblížila díky vynikající jízdě na koni, při které neshodila ani jednu překážku. Obsadila v ní třetí místo ze 36 finalistek. "Byl to můj nejlepší parkúr v životě," uvedla v tiskové zprávě. "Jsem ráda, že se po minulé sezoně, kdy jsem právě kvůli němu nedokončila mistrovství světa v Číně, projevila větší a lepší příprava na koních."

Po průměrném šermu, v němž skončila dvacátá, se Dianová vrátila do bojů o přední umístění osmým nejlepším časem v plavání na 200 metrů volným způsobem. Do poslední kombinované disciplíny tříkilometrového běhu se střelbou, nově z laserových pistolí, vybíhala z deváté pozice. Osmý nejlepší čas pro ni znamenal posun na šesté místo.

Takový start do sezóny nečekala

"Je to skvělé. Takový start do sezóny jsem snad ani nečekala, ale prodala jsem vše, co jsem v posledních měsících natrénovala. Ať ve fyzických disciplínách, nebo při zvykání si na laserovou zbraň," uvedla Dianová, které přechod na novou střeleckou technologii neuškodil: "Zvykla jsem si rychle a slušně. Těší mě, že jsem potvrdila svou střeleckou formu z minulých let a dokázala, že ten, kdo uměl střílet s předchozím typem zbraně, tak to umí i s laserem."

Reprezentační trenér Jakub Kučera byl z výkonu i výsledku Dianové nadšený. "Je to přesně to, co jsme si představovali. Vynikající start do velmi důležité předolympijské sezony. Natálie dokonce získala více bodů, než jsem čekal," komentoval zisk 5088 bodů Kučera.

Podle něj má Dianová nejrychlejší rytmus střelby na světě, a pokud při ní bude méně chybovat, má na to pravidelně soutěžit o medailová umístění. "Čtyři chyby na patnáct zásahů nejsou špatné, ale pokud bude střílet čistě, je to jednoznačně na medaili," dodal Kučera.

Mužské finále se v neděli zúčastní kompletní česká čtveřice Michal Michalík, Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda.

Závod Světového poháru v moderním pětiboji v Palm Springs (USA):
Ženy: 1. Cazéová (Fr.) 5284 bodů, 2. Spenceová (Brit.) 5208, 3. Schönebornová (Něm.) 5192, ...6. Dianová (ČR) 5088.

Reklama