Hlavní obsah

Sport na křižovatce. Svazy chtějí reformu ČSTV, ne jeho zánik

Zástupci 54 sportovních svazů na středeční schůzce v Praze na Strahově ustavili pětičlennou skupinu, která bude jednat se státními orgány o současné situaci sportu nezávisle na vedení Českého svazu tělesné výchovy. Účastníci schůzky se shodli, že ČSTV ve své současné podobě neplní svou funkci, ale že se místo jeho nahrazení jinou organizací pokusí o jeho reformu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Společné memorandum podepsaly i organizace, které stojí mimo strukturu ČSTV, jako například Klub českých turistů nebo Český střelecký svaz. Jednání se zúčastnilo 50 z 72 členských svazů ČSTV, chyběl však ten největší reprezentující fotbal.

"Hlavním důvodem mé neúčasti bylo, že jsem momentálně v zahraničí. O všech jednáních jsem ale průběžně informován, poměrně často komunikuji s panem Janstou. Fotbal určitě nebude v budoucnu u žádných důležitých schůzek ohledně této problematiky chybět," řekl ČTK předseda ČMFS Ivan Hašek.

Jeden z iniciátorů schůzky předseda svazu jachtingu Karel Bauer řekl, že její účastníci nechtějí založit žádnou novou organizaci. Společným postupem se však už na dubnové valné hromadě mohou pokusit o změnu současné struktury ČSTV. "V současné dvoukomorové podobě je nefunkční, protože důležitá rozhodnutí jsou blokována," řekl Bauer.

ČSTV v současné době tvoří komora svazů a komora tělovýchovných jednot, založená na regionálním principu. Přitom státní dotace budou zřejmě směřovat přímo k jednotlivým sportovním svazům, nikoli jako dosud přes ČSTV, které část peněz posílá regionálním sdružením.

"Tělovýchovné jednoty mají svůj význam a nechceme je obejít. Budeme s jejich představiteli jednat," řekl Bauer. Pětičlenná skupina, v níž jsou vedle Bauera také Miroslav Jansta (basketbal), Zdeněk Haník (volejbal), Filip Šuman (florbal) a Zdeněk Hrubý (horolezectví), má v plánu i schůzky s ministry školství a financí.

Klíč ušitý horkou jehlou

Zástupci svazů se shodli, že klíč pro rozdělení letošních 270 miliónů korun od ministerstva financí jednotlivým svazům není optimální. "Myšlenka dobrá, ale byl ušit horkou jehlou, nezohlednil některé důležité skutečnosti a na některé svazy měl příliš tvrdý dopad," řekl Bauer.

Účastníci schůzky se proto dohodli, že vytvoří fond solidarity, v jehož rámci budou tento negativní dopad kompenzovat. "Některé svazy se vzdají části svých dotací ve prospěch těch, které byly poškozeny," vysvětlil Bauer. Do budoucna by sportovní funkcionáři chtěli mít dopředu jasný a transparentní systém pro rozdělování peněz od státu.

S penězi od Sazky už příliš nepočítají. "Dnes už je to jen byznys, který nemá se sportem nic společného. Požadujeme jen, aby výběrové řízení bylo rychlé a transparentní," dodal Bauer.

Ani pokud by reforma ČSTV na valné hromadě byla neprůchodná, nemají šéfové svazu v plánu založení Asociace českých sportovních svazů, o níž před časem hovořil tenisový předseda Ivo Kaderka. "Zřejmě bychom ale vytvořili nějaké sdružení právnických osob," naznačil Bauer. Vystoupení z ČSTV by totiž znamenalo ztrátu kontroly nad jeho majetkem, který je odhadován na 50 miliard korun.

Reklama

Související témata: