Hlavní obsah

Sáblíková na třech kilometrech stříbrná, zlato jí uteklo o půl vteřiny

INZELL

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na mistrovství světa v Inzellu stříbrnou medaili na trati 3000 metrů. Na vítěznou Ireen Wüstovou z Nizozemska ztratila 51 setin sekundy, bronz získala domácí Němka Stephanie Beckertová.

Foto: Sport Invest/Pavel Lebeda

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Šestinásobná mistryně světa Sáblíková obhájila na tříkilometrové trati stříbro z předchozího šampionátu v roce 2009. Loni trojku vyhrála na olympijských hrách.

Hvězdná česká rychlobruslařka startovala v poslední rozjížďce a útočila na nejrychlejší čas Wüstové 4:01,56. Sáblíková jela svým konstantním tempem a ještě dvě kola před cílem na Nizozemku, jež úvodní část tradičně "napálila", ztrácela přes tři sekundy. Na rozdíl od Wüstové svěřenkyně trenéra Petra Nováka v závěru neodpadla, ale více než na půl sekundy se letošní mistryni světa ve víceboji nepřiblížila.

Stříbro získala Sáblíková bezpečně, svou největší rivalku z dlouhých tratí v této sezoně Beckertovou porazila o více než dvě sekundy. Osmá skončila slavná Němka Claudia Pechsteinová, jež se vrací po dvouletém trestu za porušení dopingových pravidel.

V pátek Sáblíkovou čeká start na 1500 metrů, kde obhajuje bronz z OH ve Vancouveru. V sobotu je pak na programu parádní trať Sáblíkové 5000 metrů, na níž bude usilovat o zisk čtvrtého světového zlata za sebou.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Inzellu (Německo):
Ženy - 3000 m:
1. Wüstová (Niz.) 4:01,56, 2. Sáblíková (ČR) 4:02,07, 3. Beckertová (Něm.) 4:04,28, 4. Rookardová (USA) 4:05,80, 5. Išinová (Jap.) 4:06,88, 6. Valkenburgová (Niz.) 4:07,01.
Muži - 1500 m.

Reklama

Související témata: