Hlavní obsah

Na pětce pojede Sáblíková o zlato, je přesvědčený Novák

Trenér Petr Novák musel v pátek po poledni odvolat Martinu Sáblíkovou ze závodu na 1500 m na rychlobruslařském mistrovství světa v Inzellu. Oba to nesli těžce, ale nechtěli riskovat před sobotním závodem. "Na pětce pojede Martina o zlato, proto jsme kvůli bolavému kotníku nešli do rizika," řekl přesvědčivě kouč.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Novák

Článek

Rozhodoval jste se lehce o tom, že po Karolíně Erbanové odvoláte z páteční patnáctistovky i Martinu Sáblíkovou? Bylo to s těžkým srdcem. Pochopitelně chci vidět svoje závodníky na startu. Když jsem se dozvěděl, že Holanďané odhlásili kvůli nemoci Marrit Leenstraovou a ze stejného důvodu budou chybět i další závodnice, nebylo to lehké rozhodování. Martině ubyly konkurentky v boji o bronz.

Co nakonec rozhodlo? Domluvili jsme se s Martinou, že nebudeme riskovat větší problém s kotníkem. I pro ni to bylo těžké, protože závod by určitě odjela. Kdyby chtěla bojovat o bronz, musela by odstartovat absolutně na sto procent. To by kotník nemusel vydržet. Martina má na sobotní pětikilometrové trati reálnou šanci bojovat o zlato a popere se o něj, to má přednost. Kdyby ve čtvrtek nezískala stříbro na třech kilometrech a byla bez medaile, asi bychom to riziko na patnáctistovce podstoupili. Takhle k tomu není důvod. Rozumné je ušetřit síly na sobotu. Tam pomalejší start nehraje tak velkou roli. Budeme mít i čisté svědomí, že jsme udělali pro úspěch maximum.

Dal jste oběma na pátek volno? Kdepak, Martina odjela na tréninku pětadvacet kol a zkusila si starty, při nichž se ozval kotník. Určitě si pojede zajezdit na trenažéru a půjde se proběhnout, aby se dostala z únavy. Karolína půjde také na trenažer a obě na masáž.

Vydrží kotník pětikilometrovou zátěž? Jsem přesvědčený, že ano. Ve čtvrtek večer bolel, ale nebylo to tak hrozné, aby se s tím nedalo jet. Dnes šlo opravdu jen o to vyhnout se zbytečnému riziku.

Koho na patnáctistovce favorizujete? Výbornou formu má Ireen Wüstová. Její největší soupeřkou bude Kanaďanka Christine Nesbittová, která tuhle trať letos jezdí výborně. O bronz se popere nejméně pět dalších závodnic.

Ve čtvrtek večer jste musel Martinu Sáblíkovou s Karolínou Erbanovou přestěhovat. Jak je na tom Erbanová dnes? Karolína včera měla zvýšenou teplotu. Zůstala v jejich pokoji, Martině jsem uvolnil svůj a šel jsem ke klukům. Ti měli vypnuté topení, takže jsem v noci trpěl zimou. Dnes už byla Karolína bez teploty. V sobotu pojede kilometr a v neděli obě pětistovky. Na těchto tratích má i větší šance než na patnáctistovce. Může atakovat i první desítku.

Říkáte, že na pětce má Sáblíková největší šance. Jakou stanovíte taktiku? Ta je jasná. Pojedeme o zlato. Martina musí závod dobře rozjet, ale pak jet hlavou. Nesmí tempo přepálit. Pětka se láme po třech kilometrech. Po nich se vidí, jak kdo na tom je, kdo udrží tempo nebo dokáže ještě zrychlit. Poslední dvě kola jsou o vůli.

Sáblíková ale vypadá na dlouhých tratích jako by to bylo to nejjednodušší na světě... Právě v tom je to zrádné. Martina vypadá, jako když na ledě tančí, hraje si s tou tratí. Když začnou ubývat síly, je hodně těžké držet správnou techniku jízdy. Kolikrát je na závodnicích vidět, jak se v závěrečných kolech kroutí a trpí. Tím víc jim pak ty síly ubývají.

Kdo by měly být největší soupeřkou Sáblíkové na sobotní pětce? Doma bude chtít vyhrát Stephanie Beckertová. Nikdo vlastně není, jak je na tom Claudia Pechsteinová, která se vrátila po dvouletém zákazu za doping a určitě se bude chtít ukázat. Počítat musíme i s Američankou Jilleanne Rookardovou a Japonkou Eriko Išinovou. Holanďankám moc nevěřím. Může tu překvapit i někdo jiný.

Inzellskou dráhu jste prohlásil na nejrychlejší v Evropě. Jaký čas by měl na pěti kilometrech stačit na zlato? Mně nevyšel už odhad na tři kilometry, kdy jsem říkal, že zlato bude za čas pod čtyři minuty. Hodně se projevují podmínky jak venku, tak i v hale, i když je klimatizovaná. Led je hodně těžký. Myslím si, že by se tu dalo jet za nějakých 6:55 nebo 6:50 minuty. Uvidíme.

Reklama