Hlavní obsah

Nad konáním krasobruslařského MS v Japonsku visí otazník

TOKIO

Nad konáním mistrovství světa v krasobruslení v Japonsku visí vzhledem k situaci v pořadatelské zemi po ničivém zemětřesení otazník. Šampionát má začít v Tokiu v neděli 20. března tréninkovým dnem, soutěže jsou naplánovány na 21. až 27. března.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Tomáš Verner

Článek

Podle zpráv z Japonska, které se vzpamatovává z přírodní katastrofy, nebyla hala Jojogi zemětřesením dotčena a měla by být způsobila ke konání soutěží. Japonci i celý svět ale s obavami sledují vývoj v jaderné elektrárně Fukušima 1, kde se dnes po explozi zřítila část budovy reaktoru.

"Tím radioaktivním ohrožením vznikla nová situace, čekáme na přesnější informace z Japonska," uvedl prezident Mezinárodní bruslařské federace (ISU) Ottavio Cinquanta v dějišti rychlobruslařského šampionátu v Inzellu. O osudu MS by rád rozhodl co nejdříve, jenže japonská strana bude podle ISU schopna situaci zhodnotit až v průběhu příštího týdne. "Čekáme na přesné údaje japonských úřadů," uvedl italský funkcionář. Dodal, že zatím neexistuje žádný plán B, ale začíná se o něm přemýšlet.

Situaci v dějišti MS sleduje i bronzový medailista z letošního mistrovství Evropy Tomáš Verner, který se na šampionát připravuje v Kanadě. Do Japonska se má přesunout v příštím týdnu. "Nevím, nevím, nějak to dopadne. Já bych se nezlobil, kdyby to celé přemístili do Kanady. Québec příští rok hostí finále Grand Prix, tak by si to dali jako generálku," napsal Verner ČTK.

Reklama