Hlavní obsah

Sáblíková je znovu mistryní světa, na pětce nedala soupeřkám šanci

INZELL

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zvítězila na MS na jednotlivých tratích ve své nejsilnější disciplíně na 5000 metrů. Na trati v německém Inzellu zajela dvojnásobná olympijská vítězka čas 6:50,83. Druhé a třetí místo obsadily domácí reprezentantky. Stříbro vybojovala Stephanie Beckertová a pro bronz si dojela Claudia Pechsteinová, která se na rychlobruslařské ovály vrátila po dvouletém distancu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Radost rychlobruslařky Martiny Sáblíkové

Článek

Sáblíková na nově zastřešené dráze v Inzellu splnila roli největší favoritky. Startovala sice v předposlední rozjížďce před svou největší rivalkou Beckertovou, ale vzala jí vítr z plachet skvělým výkonem.

Pětinásobná vítězka SP na dlouhých tratích absolvovala nejdelší ženskou trať strojově přesným tempem. Dvanáct čtyřsetmetrových okruhů jezdila pravidelně v časech od 32,3 do 32,6 na kolo, což žádná z jejích soupeřek napodobit nedokáže. Výsledkem byl vynikající čas 6:50,83, o deset sekund lepší než v té době vedoucí Pechsteinové.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková oslavuje své vítězství na MS v Inzellu na trati 5000 metrů.foto: Reuters/Michael Dalder

Dvojnásobná stříbrná medailistka z Vancouveru Beckertová se v poslední jízdě s Japonkou Eriko Išinovou držela času Sáblíkové jen v úvodních kolech. Pak začala postupně ztrácet a v cíli za Češkou zaostala o 4,16 sekundy.

Sáblíková tak v Inzellu získala druhou medaili po stříbru na trojce. Páteční závod na 1500 metrů, do nějž byla přihlášená, vynechala. Kromě čtyř zlatých medailí z pětky má z MS i jedno zlato na 3000 m a dvakrát vyhrála světový šampionát ve vícebojích.

Pechsteinová zažila velký návrat

Velký medailový návrat na světovou scénu slavila devětatřicetiletá Pechsteinová, které teprve 8. února vypršel trest za podezřelé hodnoty krevních testů. Vzor Sáblíkové a její kamarádka získala podle agentury DPA svou 54. medaili v mezinárodních závodech.

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová se raduje z bronzové medaile na trati 5000 metrů na MS v Inzellu.foto: ČTK/AP/Matthias Schrader

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Inzellu (Německo):
Ženy:
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:50,83, 2. Beckertová 6:54,99, 3. Pechsteinová (obě Něm.) 7:00,90, 4. Hozumiová (Jap.) 7:03,14, 5. Valkenburgová (Niz.) 7:04,15, 6. Rookardová (USA) 7:05,71.

Reklama

Související témata: