Hlavní obsah

Inzell a okolí marně sní o Zimní olympiádě v Mnichově 2018

INZELL

Bavorsko touží po třetí olympiádě v historii. Jednu zimní pořádalo v zimě roku 1936 v Garmisch-Partenkirchenu, letní pak v roce 1972 v Mnichově. Právě metropole této spolkové země by měla hostit zimní svátek v roce 2018, pokud letos zvítězí v hlasování členů MOV. V Inzellu byl pro mistrovství světa v rychlobruslení otevřen nový krytý ovál i s cílem, že bude sloužit tomuto sportu při olympiádě.

Foto: Karel Felt, Právo

Supermoderní halu v Inzellu olympijské kruhy neozdobí.

Článek

„Máme nejkrásnější rychlobruslařskou halu na světě. Věřím, že časem přetáhneme do Inzellu světové rekordy, které se zatím jezdí převážně v Calgary a Salt Lake City,“ chlubil se šéf organizačního výboru mistrovství světa Hubert Graf. Halu zakrývá futuristická střecha o rozloze dvou fotbalových hřišť. Její stěny jsou prosklené, hlediště pojme 5000 diváků. Celá stavba dobře ladí s okolními alpskými štíty. Stála 36 miliónů euro (874 mil. korun) a platil ji ze tří čtvrtin Německý rychlobruslařský svaz, čtvrtinu uhradila spolková země Bavorsko.

Hala má unikátní systém dvou speciálních klimatizací - jednu pro diváky a jednu pro led. „Až ledaři správně sladí teplotu uvnitř haly se směsí pro tvorbu ledu, není vyloučené, že se tu opravdu budou jezdit světové rekordy. Podle mne to je nejrychlejší krytý ovál v Evropě,“ tvrdí trenér Petr Novák.

Interiér nejrychlejšího krytého oválu v Evropě.foto: Právo/Karel Felt

Místní by rádi, kdyby jejich supermoderní hala byla skutečně součástí projektu ZOH v Mnichově 2018. „Olympiáda by tomuto regiónu po všech stránkách pomohla,“ má spočítáno zemský rada Hermann Steinmassl. V Ruhpoldingu, který je asi deset kilometrů od Inzellu, by chtěli biatlonové a běžecké soutěže, v 36 km vzdáleném Berchtesgadenu mají dráhu pro boby, saně a skeleton. V Ga-Pa, na druhé straně od Mnichova, se chystají na alpské lyžování, skoky a další lyžařské soutěže. O ty mají zájem i menší střediska.

Podle dosavadních plánů organizačního výboru, které už pustil do světa, ale bude všechno jinak. Veškeré „ledové“ sporty bude hostit Mnichov, kde vyrůstá Ledový park. Sáňkaři, bobisté a skeletonisté mají závodit na nové dráze v Königsee a vše od lyží a snowboardu se uskuteční v Ga-Pa a okolí. A tak všechna menší zimní střediska, kterou doufají v pozvednutí olympiádou, mají smůlu, včetně Inzellu a jeho supermoderní haly...

Reklama

Související témata: