Hlavní obsah

Sáblíková pojede také o Londýn

PRAHA

Nejlepší rychlobruslařka planety Martina Sáblíková pojede letos v létě s největší pravděpodobností o olympijský Londýn. Startovat by mohla v cyklistických soutěžích. Na silnici nebo na dráze, možná i na obojím.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Karolína Erbanová a jejich letošní, úctyhodná sbírka medailí.

Článek

„Nejprve musíme odborným vyšetřením a rozbory zjistit, jak na tom Martina po sezóně je. Pokud bude absolutně zdravá, sejdu se s odborníky a probereme, co by bylo možné, jaká jsou kvalifikační kritéria. Možností je víc, na silnici nejen časovka, a přesto, že byla z olympijského programu stažena stíhačka, může to být jiná disciplína,“ řekl po návratu z mistrovství světa v Inzellu trenér Petr Novák.

„Chci ale zdůraznit, že naší prioritou je rychlobruslení a cyklistika ho nesmí ohrozit, pořád je pro nás doplňkem. Na druhou stranu, šli bychom do toho v případě, že budou šance bojovat o medaili. Patnáctá místa nás nezajímají. Nevylučuji, že by jela i Karolína Erbanová,“ dodal kouč.

Dvanáct medailí

Martina Sáblíková letos vybojovala na světových šampionátech, mistrovství Evropy a ve Světovém poháru celkem osm medailí a krásný pohár za celkové prvenství v SP. „Z mistrovství světa mám kompletní sbírku. Nejvíc sil stál ten bronz z víceboje, ale nejspokojenější jsem se zlatem ze sobotní pětky. Tahle sezóna byla zvláštní, začala nemocí, dvakrát jsem také na velkých závodech upadla, to se mi nikdy nestalo, “ přiznala česká ledová královna. „A to měla být tahle sezóna odpočinková. Trénovali jsme o něco méně, ale odpočinková nebyla,“ dodala s úsměvem.

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Karolína Erbanová (vpravo) i trenér Petr Novák mají po další úspěšné sezóně důvod k úsměvu.foto: Právo/Petr Horník

Karolína Erbanová přidala na juniorském světovém šampionátu do sbírky Novis Teamu čtyři zlaté medaile. „Tenhle šampionát byl můj hlavní cíl. K tomu se povedlo na Světových pohárech probojovat se z B skupiny mezi elitu,“ říkala osmnáctiletá juniorská královna.

„Karolína zajela skvěle i pětistovku na mistrovství Evropy ve víceboji a hlavně druhou pětistovku v neděli na světovém šampionátu v Inzellu, kdy zůstala za fenomenální Němkou Wolfovou jen pět desetin sekundy. A co se týká těch medailí, loni přivezla z mistrovství světa bronz, teď čtyři zlata, tak jí příští rok povolím jedno stříbro ke třem zlatým,“ zažertoval trenér Novák.

Měsíc bez závodů!

Obě rychlobruslařky zahrnuly na pondělním setkání s novináři květinami jak mateřská agentura Sport Invest Group, tak i Fan klub a poděkovat přišli i zástupci sponzorů. Trenér pak dostal láhev kvalitní whisky. Teď před sebou mají všichni deset až čtrnáct dní volna.

„To je relativní. Nejraději bych je proležela v posteli, ale už v úterý fotím pro firmu Nordblanc, která nás obléká. Čekají mě i další akce, ale dřív jak za měsíc nechci o závodění slyšet,“ přiznala Sáblíková.

„Mně ve volnu čeká škola. Mám co dohánět,“ říkala Karolína Erbanová, ale bez stopy odporu k učení. Dovolenou, která tradičně bývá součástí společné přípravy Nowis Teamu, začnou teprve připravovat.

„Děvčata měla pravdu, že ve skončené sezóně bylo tréninku méně, ale ony jsou bojovnice. Vždycky chtějí být co nejlepší. A když už mají třeba bronz, pak chtějí stříbro a po něm zlato. Když jsou dobře připravené, pak dokáží podat výborné výkony i při menší zátěži. Takže ta sezóna byla opět velmi úspěšná a já se moc rád dívám, když stojí na stupních vítězů. Před novou sezónou zvýšíme opět počet tréninkových hodin. A jsou tu také kluci... Říkám si, že v Soči by těch medailí mohlo být víc než tři,“ pravil prorocky Novák, který se v prognózách moc nemýlí.

Přešlapový nesmysl a doping

Novák závody svých svěřenkyň hodně prožívá a těší ho i zájem fanoušků. „Proto mě mrzí, když mi lidé po závodě telefonují, že v televizi říkali, že Martina přešlápla a může být diskvalifikována. Musím jim pak vysvětlovat, že to tak není. Pravidla jasně říkají, že závodník nesmí přešlápnout celou bruslí žádnou čáru na cílové rovince. V zatáčce, která při rychlostech, jichž závodníci dosahují, vynášejí, může závodník vyjet do vedlejší dráhy, ale dalším krokem se musí vrátit zpět. Martina tedy nic neporušila, když při pětce přešlápla,“ zdůraznil kouč.

A mrzí ho ještě jedna věc. „Martina během osmi dnů v zámoří absolvovala šest dopingových kontrol. Při nich berou moč a až tři ampulky krve. Ruku měla rozpíchanou a oteklou. Navíc místo regenerace mezi závody seděla na dopingu až jí zatuhly svaly. I s mistrovství světa v Inzellu během necelého měsíce absolvovala dvanáct kontrol! Naprosto souhlasím s kontrolami, my se nemáme čeho bát, ale mělo by to být koordinované a smysluplné. Tohle už mi připadá, že to závodnici spíš ublíží...,“ konstatoval Novák.

Reklama

Související témata: