Hlavní obsah

Japonsko navzdory přírodní katastrofě chce olympijské hry 2020

TOKIO

Japonsko se navzdory přírodní katastrofě nevzdalo myšlenek na pořádání olympijských her v roce 2020. Spekulace, že od svého plánu kandidovat na největší sportovní událost ustoupilo, vyvrátil dnes člen Japonského olympijského výboru Jasuhiro Nakamori. Podle něj se v úterý v Tokiu k tomuto tématu uskuteční strategická schůzka.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonští fanoušci.

Článek

Italský člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Mario Pescante totiž s odkazem na slova japonského velvyslance v Římě tvrdil, že Japonci nebudou o olympiádu 2020 usilovat. "To nás hodně překvapilo," reagoval Nakamori. "Naše plány se nezměnily, stále o kandidatuře uvažujeme," dodal.

Národní olympijské výbory mohou přihlašovat své kandidáty do 1. září. Japonsko se chce definitivně rozhodnout v červenci. "Už jsme usilovali o hry v roce 2016 (uspořádá je Rio de Janeiro), díky tomu máme zkušenosti, ale stále nás čeká spousta práce," řekl Nakamori.

Tokio hostilo olympijské hry v roce 1964 a nynější ničivé zemětřesení ani následná vlna cunami tehdejší sportoviště nepoškodily. O společné kandidatuře v minulosti uvažovaly i Hirošima a Nagasaki, ale od myšlenky upustily. Jediným oficiálním uchazečem je aktuálně Řím, hovoří se také o Madridu, Istanbulu, Durbanu, Dauhá a Dubaji.

Většina zemí vyčkává do 6. července, kdy bude rozhodnuto o pořadateli zimních olympijských her pro rok 2018. Pokud by uspěl korejský Pchjongčchang, pak by Japonci zřejmě na letní hry nekandidovali.

Reklama

Související témata: