Hlavní obsah

Na zasedání organizátorů OH v Londýně nesmí šéf olympioniků

LONDÝN

Předseda Britského olympijského výboru (BOA) Colin Moynihan a výkonný ředitel Andy Hunt byli vyloučeni ze zasedání organizačního výboru letní olympiády v Londýně 2012 (LOCOG). Důvodem jsou spory kvůli rozdělení peněz vydělaných na hrách.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Hodiny na Trafalgar Square, které odpočítávají čas do začátku olympijských her v Londýně.

Článek

"Rozhodli jsme se je vyloučit ze zasedání, protože jsou oba aktivní součástí soudního sporu s organizačním výborem," citovala agentura Reuters prohlášení LOCOG. "Oba za sebe mohou poslat náhradu," uvedl s tím, že BOA má v organizačním výboru ještě čtyři další zástupce.

BOA se nelíbí způsob rozdělení výdělku z olympiády. Poté, co se Mezinárodní olympijský výbor postavil na stranu organizačního výboru, odvolal se ke sportovní arbitráži. Britský olympijský výbor má nárok na 20 procent z peněz vydělaných na hrách, chce však, aby se částka dělila ještě před tím, než z ní budou odečteny náklady na ztrátovou paralympiádu.

Představitelé BOA jsou přesvědčeni, že výboru hrozí schodek zhruba deset milionů liber, což by mohlo ohrozit podporu přípravy britského týmu. BOA také nedávno uvedl, že kvůli úsporným opatřením možná nebude příští rok pořádat generální shromáždění Asociace národních olympijských výborů.

Reklama