Hlavní obsah

Verner shání led před mistrovstvím světa, spoléhá i na přítelkyni

Michal OsobaPrávo

Spolu s ostatními krasobruslaři bronzový medailista z mistrovství Evropy Tomáš Verner netrpělivě očekával verdikt, kdo a zda vůbec někdo uspořádá letošní mistrovství světa, které kvůli následkům tragického zemětřesení a řádení tsunami muselo odříct japonské Tokio. Ve čtvrtek se dočkal, bylo zveřejněno, že šampionát uvítá od 25. dubna Moskva.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Tomáš Verner.

Článek

Ulevilo se vám, že už víte, kdy a kde vás vrchol sezóny čeká?

Určitě. Čekání už bylo dlouhé, nevěděli jsme, na čem jsme, jak se připravovat, jestli vůbec nějaký vrchol bude… Tušili jsme, že spíše ano, když to oznámili v nejzazším termínu. Šampionát se uskuteční o měsíc později, což je dost pozdě, ale je dobře, že se pojede.

Nebál jste se, že by se mistrovství světa nekonalo vůbec?

Zrušení by bylo velmi špatnou možností. Myslím, že za tu dřinu v tréninku si vrchol sezóny zasloužíme, i když samozřejmě na to musíme koukat lidsky s ohledem na tragédii v Japonsku.

Varianta přesunutí šampionátu na začátek příští sezóny vám přišla reálná?

Ta byla podle mě zcestná, divím se, že ji pan Cinquanta (šéf krasobruslařské unie – pozn. red.) vůbec vypustil z úst. Není reálné, aby člověk měl na začátku sezóny mistrovství světa, pak Grand Prix, potom další mistrovství světa. Navíc se mění programy, tohle bylo nerealizovatelné. Vždyť i konec dubna je na šampionát docela pozdě.

Mezi uchazeči o převzetí šampionátu po Tokiu jste měl svého favorita?

Líbil by se mi Turín, který se o to na začátku hlásil. Nebýt exhibice v Praze, byla by pro mě dobrá varianta i Vancouver. Tím, že v půlce dubna letím odsud z Toronta do Prahy na exhibici, hledám cestu, jak v Evropě zůstat a zvyknout si na časový posun.

Je problém najít místo, kde byste se mohl připravovat?

Ptal jsem se své bývalé trenérky paní Kopřivové, jak to vypadá v Praze. Tam se ale asi led sehnat nepodaří, v Oberstdorfu je jediná plocha, navíc dost vytížená, přes taťku zjišťuju, jak to vypadá v Českých Budějovicích. Dalším řešením je pak být přímo v Moskvě, má přítelkyně Nathalie Pechalatová trénuje přímo v té Megasport Areně, tak bych snad přes jejího trenéra mohl domluvit led.

V Kanadě, kde trénujete, vám posun šampionátu způsobil nějaké problémy?

Naštěstí ne, led tam je do května, je to jen další měsíc tréninku navíc. Naruší to ale plány nás všech, protože tou dobou už se jezdí exhibice, které jsou pro nás zdrojem příjmu.

Vy jste o nějakou exhibici přišel?

Ta pražská platí, ještě jsem měl jet jednu 24. dubna ve Španělsku, ta samozřejmě padá.

Exhibice Nebeské hrany pro vás bude příjemným zpestřením, aby nebyl trénink na mistrovství světa příliš dlouhý a monotónní?

Určitě to je zpestření. Když to dobře využiju, zbavím se problémů s aklimatizací, užiju si exhibici před domácími fanoušky a ještě si vydělám.

Reklama