Hlavní obsah

VIDEO: Pavoučímu muži neodolala ani nejvyšší budova světa

PRAHA/DUBAJ

Král industriálního alpinismu Alain Robert se opět může chlubit přelezem nejvyšší budovy na světě. Francouzský „Pavoučí muž“ totiž v pondělí v Dubaji zdolal 828 metrů vysoký mrakodrap Burdž Chalífa. Na rozdíl od většiny předchozích dobrodružných kousků na výškových budovách po celém světě ale nešlo o nejištěný výstup a Robert na přání organizátorů akce použil lano a sedací úvazek.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Alain Robert šplhá na nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa.

Článek

Výstup osmačtyřicetiletého Francouze si objednala emirátská Vyšší technologická škola, která v budově pořádá konferenci Vzdělání bez hranic.

Dnešní výstup na mrakodrap, který kvůli silnému větru začal se zpožděním a nakonec trval něco málo přes šest hodin, se od většiny předchozích lišil tím, že Robert používal bezpečnostní lano a další výstroj. Stalo se tak na žádost organizátorů akce, kteří měli u mrakodrapu k dispozici i sanitní vůz a další pohotovostní vozidla.

Francouz obvykle leze bez lana a dalšího vybavení, jen s pomocí vlastních rukou a nohou. V takových případech na něj ale většinou nahoře čekají policisté a pokuty. Jak sám přiznal, většinu výstupů si nechává zaplatit od různých firem a organizací, které v tom vidí to pravé okořenění svých marketingových akcí.

Robert vyšplhal již na více než 70 mrakodrapů včetně newyorské Empire State Building, chicagské Willis Tower nebo Petronas Towers v malajském Kuala Lumpur. V roce 2004 zlezl také tchajwanský Taipei 101, který byl před dostavením mrakodrapu Burdž Chalífa v roce 2009 nejvyšší stavbou na světě.

Burdž Chalífa má 200 pater, z nichž 160 je obsazeno byty a kancelářemi a také luxusním hotelem Armani. Plošina pro pozorování je umístěna ve 124. patře.

Reklama

Související témata:
Burdž Chalífa