Hlavní obsah

V pátek se stanu mistrem Evropy, s porážkou nepočítám, usmívá se Pála

PRAHA

Tenhle kluk by mohl sebevědomí rozdávat na potkání. A to po hrstech. Žádné opatrné řeči: možná, uvidíme. Profesionální boxer Ondřej Pála se v pátek v Berlíně pobije o titul evropského šampiona organizace WBO s Ukrajincem Alexem Mazikinem, téměř dvoumetrovým ranařem. Duel, po kterém může český bijec vkročit do pater nejvyšších. „Budu mistr Evropy, ale ještě nevím, jestli na body nebo před limitem,“ říká s naprostým klidem a úsměvem ve tváři šestadvacetiletý boxer.

Článek

Pála amatérského vicemistra světa a dvojnásobného účastníka olympijských her už jednou v ringu potkal. A má dobré vzpomínky. V říjnu 2009 Ukrajinec prohrál. „Předchozí zápas jako by nebyl, teď to bude něco jiného. Oba jsme měli dost času na přípravu. Mohl se kvalitně připravit, ale třeba taky ne. Určitě budu mít fyzickou výhodu, skoro tři měsíce jsem byl v přípravě,“ povídá boxer, kterému patří 36. místo na světě podle boxrec.com v nejtěžší váhové kategorii.

Mazikin je vyšší o šest centimetrů, měří bez čtyř centimetrů dva metry. „Byl bych překvapený, kdyby vydržel dvanáct kol, myslím si, že to neutáhne, to bude moje hlavní výhoda. Když to půjde, tak budu chtít skončit dřív, to je jasný. K tomu jsem na tom technicky lépe, než když jsem s ním boxoval předtím, na tom jsem hodně zapracoval. Překážka by být neměla,“ potvrzuje opět sebevědomí Pála, který se na zápas připravoval i v Bělorusku.

Ondřej Pála na soustředění v Rakousku s Vladimirem Kličkem.foto: Jan Švarc

Pála má před sebou duel o mistra Evropy, pokud uspěje, má šanci se dostat do první desítky organizace WBO. Tam neohroženě vládne Vladimir Kličko. Jeho páteční sok si pro tuto chvíli vybojoval světovou pozici číslo 105, Pála 36.

„Nebudu zastírat, že hlavním cílem tohoto zápasu je dostat se do světového žebříčku WBO, mohl bych být okolo pátého místa, pak už je krůček k velkému titulu WBO. Tam už to je potom ale stoprocentně o politice,“ ví moc dobře Pála, který osmadvacet zápasů v profiringu vyhrál, dva prohrál. Ten poslední v září v roce 2006. Od té doby šňůra sedmnácti vítězství.

„Nejsem připravený na variantu, že bych v zápase prohrával. V boxu se může stát všechno, ale na tohle se nepřipravuju, já jsem připravený na to, že jdu do zápasu vyhrát,“ nepřipouští si rodák z Prahy žádné komplikace. Odpověď, která u něj nepřekvapuje.

Jak dopadne jeho mise s boxerem, který šestnáct klání vyhrál a pět prohrál? Podle Pály to je jasné, šestatřicetiletý Mazikin prohraje.

Reklama