Hlavní obsah

Rychlopalník Podhráský je neporazitelný

ČCHANGWON

Sedmadvacetiletý střelec Rapidu Plzeň Martin Podhráský je v olympijské rychlopalbě neporazitelný. Alespoň podle nových finálových pravidel. Před čtrnácti dny vyhrál závod Světovéhpo poháru v Sydney a vybojoval si účast na olympiádě v Londýně. Dnes o čtyři body přestřílel ostatní soupeře a zvítězil podruhé v řadě. Při tom pondělní první část nezačal nejlépe... „Měl jsem tam dost osmiček. Hodně jsem přemýšlel, co bylo příčinou. Na středeční část jsem se ale hodně koncentroval a s 581 bodem postoupil do finále," řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Martin Podhráský

Článek

Ve finále se vše maže, šest nejlepších střílí od nuly. Čeká je osm čtyřsekundových sérií na pět ran, přičemž bod dostane závodník jen za trefu terče o průměru 124 milimetrů...

„Povedlo se mi dvaatřicet zásahů a o čtyři body jsem vyhrál,“ říkal spokojený Podhráský. Jeho kolegovi Martinu Strnadovi do finále chybělo pět bodů a skončil s 575 body na dvacátém místě.

Podhráský v Sydney nástřelem 33 bodů stanovil základní světový rekord. K jeho vyrovnání mu v Koreji chyběl jediný bod. „Při tom v Sydney jsem byl mnohem nervóznější, protože šlo o účastnické místo na olympiádě v Londýně. To se mi podařilo, takže v Koreji už jsem střílel v klidu a závod jsem si víc užil. Ale každý závod je jiný, nedá se to srovnat,“ dodal.

Pravidla úplně změnila rychlopalbu

Nová pravidla podle něho úplně změnila rychlopalbu. Důvodem je větší atraktivnost pro diváky. „Je to úplně jiná rychlopalba než dřív. Základní závod je pouze eliminací pro finále. Mně ale nový formát finále docela vyhovuje. Brzy se však zaběhne a výkony ostatních půjdou také nahoru,“ uvedl Podhráský, který před sebou má letos ještě květnovou Velkou cenu Plzně, dva závody Světového poháru a letní mistrovství Evropy.

Letos také stihl dostudovat medicínu na plzeňské Lékařské fakultě. „V únoru jsem složil státnice, takže skripta už nevozím a těším se na červnovou promoci. Do olympiády v Londýně budu hlavně střílet, ale po ní už bych se chtěl věnovat i medicíně,“ přiznal čerstvý MUDr. Martin Podhráský. Po Tomáši Frantalovi je druhým úspěšným plzeňským střelcem, který vystudoval medicínu.

Reklama