Hlavní obsah

VIDEO: Paraglidista Škrabálek před přeletem Alp naběhal na Rané pět výškových kilometrů

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Okřídleným, leč stoprocentně platným rčením se řídí i nejlepší český paraglidista Jan Škrabálek při přípravě na nejdrsnější závod světa Red Bull X-Alps. Jak? Tento například vytvořil na kopci Raná nový rekord v počtu výstupů a sletů za jediný den. Na vrcholu u Loun stál minulý víkend třiatřicetkrát, čímž překonal celkem 5280 výškových metrů.

Foto: Sport.cz

Paraglidista Jan Škrabálek krotí svůj padák na vrcholu Raná u Loun.

Článek

Škrabálek v předtuše perného dne vystartoval za svým cílem již za šera a svižným tempem dokázal na vrchol kopce s nadmořskou výškou 457 metrů vystoupat celkem třiatřicetkrát. Úspěšný pokus o rekord, přímo na místě potvrzený oficiálním komisařem české knihy rekordů z Pelhřimova, komplikoval jen polední prudší vítr, který donutil Škrabálka k dlouhým čekáním na krátké okamžiky pro ideální start.

Paraglidista Jan Škrabálek slétá z vrcholu Raná u Loun.foto: www.hudy.cz

Při jednom výstupu na dominantní kopec Škrabálek překonával převýšení 160 metrů a celkem tak nastoupal – a také slétal – 5280 metrů. Pomyslně tak stál vysoko nad nejvyšším vrcholem Alp Mont Blancem (4810 m), který je jedním z bodů, jež musejí účastníci nejnáročnější paraglidového závodu obletět.

Paraglidista Jan Škrabálekfoto: www.hudy.cz

Alpské dobrodružství, které se poprvé uskutečnilo v roce 2003, je pouze pro 32 vybraných borců a jednačtyřicetiletý Škrabálek se jej zúčastní potřetí. Letošní ročník startuje v rakouském Salcburku 17. července, cíl je v Monte Carlu. Paraglidisté mohou do monackého knížectví putovat libovolnou trasou, podmínkou je však doprava jen pomocí padáku či po vlastních nohou a protnutí osmi daných bodů. Těmi jsou známé hory Alp, kromě Mt. Blanku například rakouské vrcholy Dachstein a Grossglockner, masiv Tre Cime v italských Dollomitech nebo švýcarský Matterhorn.

Povinné průlety natáhnou cestu náročným horským terénem na bezmála 900 kilometrů. Závod se koná dnem i nocí bez ohledu na počasí a končí 48 hodin poté, co první paraglidista přistane v Monaku. Každý účastník má nárok na podpůrný tým, který zajišťuje přísun jídla, možnost noclehu a regenerace.

Reklama

Související témata: