Hlavní obsah

ČSTV název nezmění, neprošla ani novelizace stanov

NYMBURK

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) se nepřejmenuje. Změna názvu na Asociaci sportů ČR na dnešní valné hromadě v Nymburku neprošla a sportovní svazy podle očekávání zablokovaly i novelizaci stanov ČSTV.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan

Článek

Změnu názvu a stanov organizace sdružující sportovní svazy a jednoty navrhoval výkonný výbor ČSTV. K jejímu prosazení potřeboval podporu obou komor zvlášť, což se nestalo. Sportovní svazy již předem deklarovaly, že změnu stanov ani názvu nepodpoří, jak se dohodly na schůzce iniciativy Český sport 2011.

"Tohle je naše velké vítězství. To byla první valná hromada, na které nerozhodoval pan Hušák s předsedou, ale rozhodovalo jednání jednotlivých svazů, kdy se jednotlivci shodli na něčem jiném, než co jim vedení dalo. Vedení předneslo zprávy mimo realitu a mimo prostor a my je dokázali zablokovat," řekl šéf basketbalové federace Miroslav Jansta.

Předseda ČSTV Pavel Kořan nepovažoval valnou hromadu za prohru, i když změny neprošly. "Svazy dosáhly svého, na co na několika zasedáních trénovaly. Já výsledek nepovažuji za neúspěšný pro ČSTV ani pro sbor zástupců jednot, protože ty zásadní materiály, které měly být schváleny, byly schváleny," uvedl Kořan, kterého potěšilo schválení zprávy o hospodaření, bilance zdrojů i rozpočtu ČSTV.

Na druhou stranu doufal ještě ve změnu názvu, protože ČSTV je podle něj v politické sféře vnímán negativně. "Politické kruhy mají pocit, že jsme kvůli tomu organizací nereformovatelnou a přežíváme z dob totality," konstatoval Kořan.

Podle šéfa svazu jachtingu Karla Bauera změna názvu nic neřeší. "ČSTV potřebuje zásadní reformu a ne kosmetickou úpravu. Je dobře, že jsme se před hromadou sešli a vystupujeme jednotně," řekl novinářům. "To je jeho názor. Já jsem přesvědčený o tom, že i když máte útulný byt a vymalujete, tak se vám žije lépe," konstatoval Kořan.

Před hlasováním o změně názvu si vzal slovo i šéf Sazky Aleš Hušák a delegátům řekl, že každý může hlasovat, jak chce, ale aby všichni pozorně sledovali, kdo jak hlasuje. "Neberu to jako zastrašování, ale aroganci," uvedl Bauer. Sportovní svazy oponovaly, že změnit název a nechat starou strukturu by bylo směšné.

Novelizace stanov neprošly

Neprošla ani novelizace stanov. "Je to určitě škoda, sportovní svazy potvrzují setrvalý svaz," řekl Kořan a navrhl valné hromadě, aby vznikla pracovní skupina složená z obou komor, která by měla do listopadu připravit společnou změnu. "Není možné zpracovávat izolované návrhy, protože je evidentní, že by si je komory navzájem likvidovaly a konec by byl v nedohlednu," uvedl Kořan.

Jansta doufá, že nový návrh na změnu stanov a fungování ČSTV bude založen na reálném základu a zásadně změní ekonomiku. "Lidem ve svazech došlo, že musíme přijít za státem a říci, že tady je organizace, která se transformuje. Chceme financování nejen svazů, ale i jednot. A ty (jednoty), které podržely Hušáka, aby nepadl, přesvědčí ten hlad, protože nebudou mít peníze," uvedl Jansta.

Sportovní svazy vystupovaly jednotně a nesouhlasily s výkonným výborem, což minulost nepamatuje. "Je obrovsky významné, že svazy poprvé daly najevo, že nejsou spokojené," řekl šéf florbalové unie Filip Šuman. Očekává, že svazy najdou s jednotami společnou řeč. "Jednat se s nimi bude za účelem vyřešení zablokované situace. Ve finále se shodneme, že nám všem jde o to dělat v Česku sport."

Jednotu svazů, které podle očekávání neschválily ani zprávu výkonného výboru ČSTV o činnosti, nepodpořily svazy s největší členskou základnou - fotbalový, hokejový ani lyžařský, které hlasovaly jako jednoty. "Pro nás je to jasný signál, že jsou si vědomi, co tito zástupci pro rozvoj sportu na této úrovni představují," uvedl Kořan. "Chtějí si jít svou cestou," řekl Šuman o fotbalu, hokeji a lyžování.

Hokej ani fotbal na jednání nezastupovali jejich předsedové. Chyběli Tomáš Král i Ivan Hašek a ruku za ně v sále zvedali jejich zástupci. "Hašek má racionální názor, ale komora jednot jsou většinou fotbalisti a on nemůže jít proti svým," uvedl Jiří Kejval, předseda veslařského svazu a místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku.

Reklama

Související témata: