Hlavní obsah

Pětibojař Svoboda skončil v závodě SP těsně pod stupni vítězů

SASSARINI

Českému modernímu pětibojaři Davidovi Svobodovi těsně uniklo umístění na stupních vítězů v druhém závodě sezony Světového poháru v italském Sassarini. Na čtvrté příčce mu scházela jediná vteřina ze závěrečného běhu, aby se dotáhl na třetího Litevce Justinase Kinderise. Vyhrál Maďar Adam Maroši před Rusem Alexanderem Lesunem.

Článek

Druhý z Čechů Ondřej Polívka obsadil deváté místo, když si výrazně polepšil v závěrečné disciplíně, v níž byl pátý nejrychlejší. Do závodu přitom nastupoval se zdravotními obtížemi. "Ondrův výkon bych hodnotil 120 procenty, protože jsem vlastně ani nevěřil tomu, že by tady mohl startovat," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Úřadující mistr Evropy Svoboda položil základ nejlepšího výsledku sezony už v šermu, v němž obsadil mezi 36 finalisty osmé místo. Další nečekané body přidal v plavání, kde si na trati 200 metrů volný způsob vytvořil osobní rekord časem 2:00,98. Stejně jako další závodníci však výrazně zaostal za Polákem Remigiuszem Golisem, který časem 1:52,64 vytvořil pětibojařský světový rekord.

V parkuru pak byl Svoboda dvacátý a do závěrečné kombinované disciplíny střelby laserovou pistolí a během na tři kilometry nastupoval z devátého místa s odstupem 45 sekund na vedoucího Kinderise. Litevec se na poslední střelbě zasekl a Svoboda vyběhl před ním, nakonec však Kinderis Svobodu přeci jen předběhl.

"Je to škoda, ale opět se ukázalo, že někdy pokažená střelba neuškodí, ba překvapivě pomůže," prohlásil Svoboda. "On byl na střelnici 55 sekund, takže si fyzicky odpočinul, a proto měl více síly do závěrečného kilometru, v němž mě bohužel porazil. Ale i tak jsem šťastný ze čtvrtého místa," dodal.

Pokud český reprezentant nepropadne při květnovém závodě SP v Budapešti, nebude muset cestovat do čínského Čengdu, aby tam bojoval o účast ve finále Světového poháru.

V pondělí je v Sassarini na programu štafeta smíšených družstev bez české účasti.

Závod Světového poháru v moderním pětiboji v Sassarini (Itálie):
1. Marosi (Maď.) 5924 bodů, 2. Lesun (Rus.) 5880, 3. Kinderis (Lit.) 5820, 4. Svoboda 5816, ...9. Polívka (oba ČR) 5720.

Reklama