Hlavní obsah

Judisté jedou na ME, Čechům jde o body do olympijské kvalifikace

PRAHA

Výkvět evropského juda se sjel do Istanbulu, kde bude od čtvrtka do neděle soupeřit o medaile z kontinentálního mistrovství. V honosné hale, která loni hostila také světový šampionát basketbalistů, touží po úspěchu i šest českých reprezentantů. Nejvíce se věří Lukáši Krpálkovi ve váze do 100 kilogramů. Čechům půjde v Istanbulu také o to, aby nasbírali cenné body do žebříčku olympijské kvalifikace.

Článek

Reprezentanti ale nebudou mít jednoduchou pozici. V Istanbulu se totiž stejně jako na loňském MS v Tokiu mohou představit dva závodníci z jedné země, zatímco dříve na šampionátu startoval vždy pouze ten nejlepší. To znamená podstatné navýšení konkurence na klání, které završí první rok olympijské kvalifikace. "Vypadá to, že nás čeká nejkvalitnější mistrovství Evropy v historii. Naše šance hodně ovlivní také los," uvedl pro ČTK reprezentační trenér Petr Lacina.

Tajným snem české výpravy je zisk medaile. Na poslední cenný kov z velké akce čekají judisté už sedm let, naposledy ji vybojovala Andrea Pokorná (Pažoutová), která na mistrovství Evropy v Bukurešti v roce 2004 získala bronz.

Od té doby se Češi na stupně vítězů na žádném seniorském šampionátu nepodívali. Nejblíže byl před třemi lety na ME v Lisabonu Jaromír Ježek, ale ten prohrál souboj o třetí místo a skončil pátý. Pak už české judo lepší výsledek na žádném seniorském mistrovství nezaznamenalo.

Ježek bude v akci i v Istanbulu. Po nepovedeném předloňském experimentu, kdy se pokoušel prosadit ve váze do 81 kg, se znovu vrátil do nižší kategorie do 73 kilogramů a v Turecku by rád získal body do olympijské kvalifikace, aby dál žil jeho sen o účasti na OH v Londýně. Ježek je ale zatím ve světovém žebříčku až na třicátém místě, zatímco na Hry se kvalifikuje přímo pouze 22 judistů.

"Měl by být v dobré formě, je dobře připravený. Ale zase shazuje osm kilo a od toho se bude vše odvíjet. Záleží, jestli shodí dobře, za jak dlouho nastoupí po zvážení a jak mu vyjde první zápas. Jestli mu to sedne, mohl by dojít daleko," věřil Lacina.

Lepší výchozí pozici než Ježek má Pavel Petřikov ve váze do 60 kg, jemuž zatím patří průběžná 21. pozice. "Pavel vypadá ve formě, i když proti špičkovým soupeřům ještě je po předloňské změně pravidel trochu nejistý. Ale snad prodá dobrou přípravu, kterou absolvoval kompletní," řekl Lacina.

Petřikov bude obhajovat v Istanbulu loňské sedmé místo z ME ve Vídni, stejně jako Lucie Chytrá ve váze do 52 kg. Ambice Chytré, která brala bronz na únorovém závodu Světového poháru v rakouském Oberwartu, ale hodně sráží zdravotní problémy. V novém roce už měla problémy s loktem, pak zablokovaná záda a nakonec pásový opar, což znehodnotilo její přípravu. "U Lucky bude každý vyhraný zápas úspěchem," poznamenal Lacina.

Sedmý na loňském ME skončil také Krpálek (do 100 kg), dvojnásobný juniorský mistr světa a současná největší česká hvězda.

Krpálek má velmi reálnou šanci dostat se na příští OH do Londýna, protože mu v kvalifikaci patří zatím 14. místo a mezi Evropany je osmý a i nyní se řadí k širšímu okruhu favoritů. "Jeho zbraní je fyzická kondice. Úkol bude jasný, soupeře unavit a zahodit. Má teoreticky na to, prát se o medaile. Je naším největším želízkem," řekl Lacina. Krpálek se naposledy blýskl v únoru třetí příčkou na SP v Düsseldorfu, předtím bral stejné umístění na listopadovém Grand Prix v Abú Zabí.

V Istanbulu, kde odstartuje šampionát ve čtvrtek souboji lehkých vah, se představí ještě Jaromír Musil (do 81 kg a 73. v žebříčku), který čeká na svoji první výhru na velké akci, a Alena Eiglová (do 78 kg). Eiglová se naposledy na velké akci objevila před dvěma lety na MS v Nizozemsku, pak se dlouho potýkala s poraněným kolenem a mezi elitu se vrátila až na začátku letošního roku, kdy ji ale zase zbrzdila nemoc.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články