Hlavní obsah

Bývalý střelecký šampión Bechyňský zemřel při nehodě na D1

BRNO

Jeden z nejlepších sportovních střelců na světě v brokové disciplíně skeet Bronislav Bechyňský (49) podlehl v pátek podvečer těžkému zranění z havárie na D1. Podle informací Sport.cz a Práva jel se svojí dcerou Michaelou z Brna do Panenského Týnce na Lounsku, odkud pocházel. Vůz, který údajně vylétl mimo vozovku, řídila dcera. Bechyňský zemřel po převozu vrtulníkem do Prahy, dcera je ve vážném stavu v nemocnici. Bližší informace o jejím stavu nejsou k dispozici.

Foto: archiv Komety Brno

Bronislav Bechyňský

Článek

"V pátek odpoledne po tréninku na brněnské střelnici v Soběšicích jsme se dívali, jak si vedl jeho svěřenec Ivo Hilšer na Světovém poháru v Pekingu. Když jsme zjistili, že v rozstřelu přišel o účastnické místo na olympiádě v Londýně, byl Broňa trochu smutný. Ale i smůla zkrátka patří ke sportovní střelbě. Rozcházeli jsme se s tím, že ještě není všem nadějím konec a sejdeme se v úterý po Velikonocích na tréninku. Bohužel...,“ řekl pro Právo a Sport.cz Petr Málek, rovněž bývalý vynikající střelec, stříbrný z OH v Sydney. Mimo jiné úspěchy už v roce 1990 získal společně s Bechyňským a Leošem Hlaváčkem zlato v týmech na mistrovství světa v Moskvě.

Střelci (zleva) Jan Sychra, Bronislav Bechyňský a Leoš Hlaváčekfoto: archiv Komety Brno

Bechyňský přidal druhý světový titul v roce 2002 v Lahti společně s Hlaváčkem a Janem Sychrou. Jako první a dosud jediný střelec v historii vyhrál třikrát za sebou mistrovství Evropy jednotlivců v letech 1997 v Sipoo, 1998 v Nikósii a 1999 v Pousanu, dvakrát byl i mistrem Evropy v týmové soutěži (1984 a 1999). Ve sbírce má i sedm stříbrných a dvě bronzové medaile z MS a ME. V roce 2001 vyhrál na Kypru závod Světového poháru tehdy rekordním nástřelem 149 bodů.

„Jen dvě věci mě za mojí střeleckou kariéru mrzí. Nepřivezl jsem si z Atlanty ani ze Sydney olympijskou medaili a nemám žádnou individuální z mistrovství světa. Nezbývá mi, než aby to dokázal někdo z kluků, které trénuju,“ říkal Bechyňský, který byl i skvělým parťákem a udržoval všude, kde působil dobrou náladu.

V roce 2006 ukončil aktivní kariéru a stal se trenérem v SKP Kometa, jejíž barvy hájil víc než čtvrt století, a vedl i juniorskou skeetovou reprezentaci. Jeho přání začali jeho svěřenci skutečně naplňovat. V posledních dvou letech vozili pravidelně medaile z mistrovství světa, a to včetně zlatých...

Reklama