Hlavní obsah

Bronzový judista Ježek: Ušil jsem si na sebe bič

Dvacet let čekalo české mužské judo na medaili z vrcholného podniku, ale po pátečním bronzovém úspěchu Jaromíra Ježka na mistrovství Evropy v Istanbulu judisté doufají, že další nucená pauza už dvě dekády trvat nebude. "Medaili jsme hned dali do skleničky, předestilovali ji šampaňským, takže by se mohla rozmnožit rychle," líčil s úsměvem Ježek, když dnes v Praze hovořil o svém životním výsledku.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Medailisté z Istanbulu. Zleva stříbrný Murat Kodzokov z Ruska, zlatý Portugalec Joao Pina, bronzoví Jaromír Ježek a Turek Hasan Vanlioglu.

Článek

Evropským bronzem jeho renomé vzroste. "Asi jsem si na sebe ušil bič. Medaile z Evropy je moje nejcennější. Soupeři mě sice už znají docela dlouho, ale teď se na mě budou připravovat asi ještě víc. Asi i moje další neúspěchy a úspěchy se budou rozebírat víc. Ale když medaile budu vozit dál, zlobit se nebudu," řekl Ježek na tiskové konferenci.

Počin čtyřiadvacetiletého závodníka Sokola Vršovice nebyl dílem náhody. Ježek už v kariéře třikrát triumfoval v turnaji Světového poháru, bronz získal na mistrovství Evropy juniorů, v kategorii do 23 let a na univerziádě. Páteční výsledek ale podle Ježka všechno přebil.

"Je to určitě moje nejdůležitější medaile, velký nadstandard... I když jsem třeba už byl na olympiádě. V Pekingu jsem se ale spíš jen účastnil," připomněl Ježek vystoupení na minulých OH, kde skončil hned v prvním kole.

Ježek se prý do žádných velkých oslav bronzu nepustil. Teď už jeho myšlenky směřují ke startu druhé části olympijské kvalifikace, která začne za dva týdny při Světovém poháru v Baku. Za další tři týdny je na programu Grand Prix v Moskvě a pak už příprava bude směřovat k srpnovému MS v Paříži.

Důležitý výsledek pro české judo

Evropský šampionát v Istanbulu, kde se blýskli pátým místem také Lukáš Krpálek ve váze do 100 kg a Jaromír Musil ve váze do 81 kg, jej zastihl ve skvělé formě. I když na něj odjížděl v tichosti a jen s tajnými ambicemi, protože jeho letošním maximem byla zatím "jen" pátá místa na SP a Grand Prix v Lisabonu a Düsseldorfu. Ježek však dokázal, že se na velkých akcích dovede vytáhnout. Před třemi lety na mistrovství Evropy skončil těsně pod stupni vítězů na páté pozici, teď už si cenný kov ujít nenechal.

"Člověka to hřeje, protože to je důležitý výsledek i pro naše judo. Dobře jsem věděl, že na placku čekáme dvacet let. Ale už před třemi lety v Lisabonu jsem byl k medaili blízko a utekla mi," řekl Ježek.

Posledním českým judistou, ověnčeným medailí z mistrovství Evropy, byl v roce 1991 Josef Věnsek. Čekání Čechů ukončil až Ježek. "Ukázalo se, že Jaromír je psychicky odolný. Pořád říkal, že teď už pátý být nechce," podotkl Ježkův osobní trenér Zdeněk Kasík.

S krátkým odstupem Ježek, který se před třemi měsíci stal také otcem prvorozeného syna, litoval i toho, že v Istanbulu neskončil ještě výš. Nebýt těsné prohry ve čtvrtfinále s domácím Hasanem Vanlioglem, kdy český reprezentant možná neprávem obdržel tři trestné body za pasivitu, mohl Ježek pomýšlet ještě na vyšší mety.

Asi zůstane v kategorii do 73 kg

"Diváci v hale rozhodčí tlačili, ti možná trochu podlehli atmosféře. Škoda, že zápas nedospěl do prodloužení, kde by to mohlo být ještě zajímavější," uvedl Ježek, který se ale oklepal v opravách a po skalpech Nizozemce Elmonta a především stříbrného medailisty z OH v Pekingu Darbeleta mohl slavit bronz.

V Istanbulu se prý Ježek i jeho kouč znovu utvrdili v tom, jak prozíravým rozhodnutím bylo znovu závodit ve váze do 73 kilogramů. Před dvěma lety Ježek zkoušel přestoupit do vyšší váhy do 81 kg, kde však nebyl tolik úspěšný. "Třiasedmdesátka" tak Ježkovi zřejmě zůstane souzená i do budoucna.

"Asi to byl správný krok. Už jsem zkoušel do vyšší váhy jít dvakrát a zase jsem zpátky. Do olympiády to tak zůstane," uvedl Ježek, který si už dávno přivykl i na to, že musí před závody shazovat až sedm kilogramů, aby se vešel do soutěžní váhy. "Už to mám vyzkoušené. V neděli večer nebo v pondělí ráno začnu hubnout a na závod mám 73 kilo," prohlásil Ježek.

Vedení českého juda tvrdí, že Ježkův bronz je výsledkem systematické práce a zlepšené péče o talentované závodníky v posledních letech. "Prolomili jsme neúspěšnou sérii a snad jsme ten regres zastavili. Vyplatilo se nám, že jsme znovu centralizovali přípravu a zavedli do ní nějaké nové prvky. Práce s mládeží se teď už vrací výsledky v seniorských kategoriích," uvedl předseda svazu juda Jiří Dolejš.

Vedení federace věří, že právě Ježek, jeho vrstevník Pavel Petřikov, o čtyři roky mladší dvojnásobný juniorský mistr světa Krpálek či dvaadvacetiletý Musil budou "zlatou" generací. "Máme velkou perspektivu," věří Dolejš.

Reklama