Hlavní obsah

Horolezec Jaroš na Lhoce postavil tři výškové tábory, teď odpočívá

LUKLA

Horolezec Radek Jaroš už naplno pracuje ve stěně čtvrté nejvyšší hory světa Lhoce (8516 metrů), pod níž musel dlouho čekat na to, až mu dorazí všechen potřebný materiál. Jaroš je však už přes týden v plném zápřahu: v úterý ve výšce 7210 metrů postavil stan ve třetím výškovém táboře a ve středu se vrátil do základního tábora, kde hodlá do pátku odpočívat a nabírat síly na další výstup.

Foto: www.radekjaros.cz

Radek Jaroš se připravuje na útok.

Článek

"Dva dny se nehnu. Noc špatná, ráno 20 cm nového sněhu. Bohužel dost i ve stanu. Pod stěnou špatná orientace," uvedl Jaroš na svých internetových stránkách v sms zprávě, zaslané přes satelitní telefon.

Teplota klesla až k -23 stupňům

Právě silné sněžení nyní v Himálaji komplikuje situaci většině horolezců. "Myslím, že ve stěně nikdo jiný není," napsal Jaroš v úterý, když dobudoval třetí výškový tábor ve výšce přes sedm tisíc metrů. Tam klesla teplota až k -23 stupňům.

Jaroš, který v pátek oslaví sedmačtyřicáté narozeniny, může litovat, že po příjezdu do základního tábora pod Lhoce musel při slušném počasí týden čekat na bagáž. Tu mu servisní organizace doručila až s výrazným zpožděním.

Jaroš zatím v kariéře zlezl jedenáct "osmitisícovek". Aby měl na kontě všech čtrnáct, takzvanou Korunu Himálaje, musí ještě stanout na vrcholech Lhoce, Annapurny a K2.

Reklama

Související témata: