Hlavní obsah

Březina zase těsně za stupni vítězů. Nebýt pádů, na medaili by to asi stačilo, lituje

Znovu těsně za stupni vítězů. Krasobruslař Michal Březina na mistrovství světa v Moskvě obhájil čtvrté místo z Turína, v sezóně, jejíž první polovinu musel po operaci třísel vynechat. "Nebýt pádů, asi by to na medaili stačilo," řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Grigory Dukor , Reuters

Michal Březina při pádu ve volné jízdě.

Článek

Je i proto letošní čtvrté místo pro vás cennější?

Mě těší ta samotná jízda, předvedl jsem skoky, co jsem loni nedělal, proto si toho vážím víc.

Jak jste prožíval závěr soutěže, kdy jste čekal, jestli se udržíte na medailové příčce?

Seděl jsem v salónku a díval se na všechny. Bylo mi líto Daisuke Takahašiho, jemuž se poškodila brusle. Když dojel Kozuka, bylo jasné, že budu bez medaile.

Nebýt dvou pádů v úplném závěru, stačila by vaše jízda na medaili?

Ještě jsem to nepočítal, podívám se na to později. Ale asi by to stačilo, v kombinaci jsem přišel o dobrých pět bodů a o další tři při lutzu.

Co se v závěru stalo? Došly vám síly, nebo jste si moc začal připouštět úspěch?

Spíš to první. I trenéři říkali, že jsem na skoky najížděl pomalu… Určitě na fyzičce musím zapracovat. Přidal jsem víc pohybů rukou do choreografie, aby to mělo větší spád, a tím i ta únava byla větší.

Dva různé čtveráky v jedné jízdě dosud žádný Čech neskočil. Je to i pro vás zlom?

Jsem za to strašně rád, že jsem všem ukázal, že je umím. Trenéři řekli, že na druhé místo není nedostižná ztráta, tak jsme je zařadili.

Před šampionátem se spekulovalo, že vzhledem k jeho odložení a prodloužení sezóny by jeho úroveň mohla být nižší. Nakonec to tak nebylo…

Tohle mistrovství světa bylo kvalitnější než loni. Na čtveráka si trouflo víc lidí a také ho víc lidí skočilo. Ale nepřekvapilo mě to po té sezóně, jejíž většinu jsem sledoval u internetu.

Oslavíte čtvrté místo? Nebo už se spíš těšíte na odpočinek po sezóně?

Asi vyrazím do města, nikdy jsem v Moskvě nebyl. Na odpočinek už se také těším, ale spíš už na to, až začneme chystat programy pro novou sezónu.

Reklama