Hlavní obsah

Vacenovská na obhajobu nemyslí, láká ji olympiáda

PRAHA

Předloni stolní tenistka Iveta Vacenovská oslnila postupem do čtvrtfinále mistrovství světa v Jokohamě a stala se první Češkou v této fázi šampionátu po 22 letech. Před nadcházejícím MS v Rotterdamu ale na obhajobu nemyslí, za hlavní výzvu považuje olympiádu v Londýně.

Článek

"Cíl je jediný - podat maximální výkon a poskočit o nějaké místo na žebříčku, abych se dostala přímo na olympiádu," uvedla stolní tenistka v tiskové zprávě.

Mistrovství světa, které v Nizozemsku začne v neděli, skýtá první možnost kvalifikovat se na olympijské hry. V první vlně si start pod pěti kruhy zajistí 28 hráček z redukovaného žebříčku ITTF, přičemž figurovat v něm mohou maximálně dva hráči za zemi. Před MS je Vacenovská 59., což by jí aktuálně na Londýn stačilo.

Na olympijské hry se snažila Vacenovská prodrat již dvakrát, ale do Atén 2004 ani do Pekingu o čtyři roky později se nedostala. Do Číny se z Češek probojovala pouze Dana Hadačová a po nevyužitých mečbolech vypadla ve druhém kole.

Předloni v Japonsku dosáhla Vacenovská čtvrtfinálovou účastí na MS životního úspěchu. "Odehrála jsem skvělý turnaj, na který ráda vzpomínám, ale to je vše. Dívám se raději dopředu a rozhodně nejedu nic obhajovat," podotkla pětadvacetiletá hráčka.

Zdravotní problémy, které ji před časem trápily, už zažehnala. V posledním období si hráčka rakouského Lince dopřála i poměrně dost volna, aby nabrala síly. "Forma se uvidí až těsně před světovým šampionátem, každopádně to je hodně důležitý turnaj, kterému podřídím spoustu věcí. Bude záležet na aktuálních drobnostech, hlavně psychické a fyzické pohodě," řekla Vacenovská, rodačka z Hodonína.

Zkušená reprezentantka si nervozitu ani tlak nepřipouští. "Je nutné brát šampionát jako každý jiný turnaj, podat dobrý výkon a s ním snad přijde i výsledek," uvedla.

Reklama

Související témata: