Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda vyhrál v Maďarsku závod SP

BUDAPEŠŤ

Moderní pětibojař David Svoboda vyhrál závod Světového poháru v Maďarsku. Úřadující mistr Evropy si po loňském triumfu v Mexiku připsal druhé vítězství v kariéře.

Článek

Svoboda předvedl jeden z nejlepších pětibojů v kariéře. Začal výhrou v šermu, což se mu povedlo na Světovém poháru poprvé. "Dodalo mi to hodně sebevědomí," uvedl. Nejvyššího bodového zisku pak dosáhl i na koni. Parkur na Světovém poháru zajel poprvé čistě. "Z toho mám ohromnou radost," poznamenal Svoboda a jezdecký trenér českých reprezentantů Robert Kopecký doplnil: "Potvrdilo se, že se David od olympiády v Číně hodně zlepšil. Proto mě tento jeho výsledek nepřekvapuje."

Svoboda byl před poslední kombinovanou disciplínou během se střelbou z laserové pistole na druhém místě s devítisekundovou ztrátou na vedoucího Poláka Remigiusze Golise. "Tak vysoko jsem ještě před během nebyl, takže jsem se s novou situací musel vyrovnat. Ale věděl jsem, že jsem jedním z nejlepších v kombi a mohu vyhrát," řekl Svoboda.

Do čela se dostal po "rychlopalbě" na první položce. Jenomže o výraznou část náskoku přišel na poslední střelbě kilometr před cílem. "Trochu jsem znervózněl a nemířil přesně," vysvětlil. Přesto vybíhal první a hned nasadil sprinterské tempo a náskok nakonec s přehledem udržel až do cíle.

Svoboda inkasoval za výhru v Százhalombattě 1800 dolarů, v přepočtu 30 tisíc korun. "Hodí se velmi, aspoň za ně bude část koupelny, kterou právě předělávám," poznamenal vítěz.

Polívka se finálovým závodem protrápil. Při šermířské části inkasoval nezaviněný tvrdý úder kolenem do hlavy od Nizozemce Kelvina Hilgenholta. Zřejmě utrpěl mírný otřes mozku, ale závod dokončil. "Permoníci v hlavě. Pořád," popsal Polívka své pocity.

Příští závod Světového poháru se uskuteční v čínském Čcheng-tu 26. až 29. května, kde se definitivně rozhodne o 36 postupujících v obou kategoriích do finále SP. To proběhne 9. a 10. července v Londýně a půjde nejen o zkoušku olympijského sportoviště, ale především o kvalifikaci na hry 2012. Na ty z finále postoupí přímo vítězové z obou kategorií.

Reklama