Hlavní obsah

Londýnská olympiáda odstartuje v Brně patrovým autobusem

Miroslav HomolaPrávo

Žijeme Londýnem. To je název oficiální kampaně mezinárodního i českého olympijského výboru a současně také název tělovýchovy a Asociací krajů ČR na podporu olympijských her v Londýně v roce 2012. Ve čtvrtek projekt oficiálně představil v Brně předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Celorepubliková předolympijská kampaň Žijeme Londýnem začala v Brně. Na jejím startu byli mimo jiné i medailistka z OH v Londýně 1948 Věra Růžičková, předseda ČOV Milan Jirásek a předseda Asociace krajů a hejtman Michal Hašek.

Článek

„Brno jako centrum jihomoravského kraje nebylo vybráno náhodou. Jednak se zde sportu vždy dařilo, a pak právě v Brně kampaň oficiálně odstartuje celodenním programem za účasti olympijských hvězd na náměstí Svobody 24. května,“ uvedl Jirásek. Projekt mimo dalších sponzorů podpořil také jihomoravský kraj částkou 900 000 korun. Akce je zaměřena nejen na olympiádu samotnou, ale především na šíření olympijských ideálů hlavně ve vztahu k mládeži. „Nejde nám o nic jiného, než aby si lidé a především mladí uvědomili, co jsou to olympijské ideály, protože to jsou myšlenky, které potřebuje tato společnost jako sůl,“ vysvětlil předseda ČOV.

Jak dál osvětlila za organizátory Eva Hromádková, kampaň je rozdělena do tří celků. Je to putovní výstava velkoformátových fotografií často velmi unikátních s olympijskou tématikou, pak jsou to spanilé propagační jízdy originálním červeným poschoďovým londýnským autobusem - doubledeckerem - a za třetí zapojení školní mládeže do předolympijské kampaně.

Autobus, který bude zřejmě největším tahákem, má v křestním listě datum výroby 1959 a v současné úpravě, kdy v něm nechybí ani volně dostupné počítače s informacemi o olympiádě, může navštívit zhruba 30 pasažérů najednou. Po Brně jej čeká putování po všech krajích republiky a celkově se bude zastavovat na 128 místech, kde pobude vždy celý den. Kampaň doprovodí 28 vernisáží fotografií, které bude vévodit nejstarší snímek diskaře Josefa Jandy Suka z roku 1900.

Celorepubliková předolympijská kampaň Žijeme Londýnem začala v Brně. Na jejím startu byli mimo jiné i (zleva) Šárka Kašpárková, Ivana Večeřová, Jiří Daler, Věra Růžičková, Milan Jirásek a Michal Hašek.foto: Právo/Miroslav Homola

Slavnostního představení akce se zúčastnila také gymnastická legenda Věra Růžičková, zlatá medailistka z OH v Londýně v roce 1948, Šárka Kašpárková, mistryně světa v trojskoku, loňská vícemistryně světa v basketbale Ivana Večeřová a cyklistická legenda, zlatý z Tokia Jiří Daler. Doubledecker z Brna vyrazí 25.května do Slavkova a o den později bude ve Vyškově. Čtvrtého června již zavítá do jižních Čech, kdy bude v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata: