Hlavní obsah

VIDEO: Guru dřevorubců Wynyard zavítal do Čech. Lítaly piliny i třísky

PRAHA

Devítinásobný mistr světa v dřevorubeckém sportu STIHL Timbersports Jason Wynyard z Nového Zélandu zavítal poprvé do České republiky. Před nedělním mistrovstvím České republiky společně s českým reprezentantem Martinem Komárkem povede tréninkový kemp, který se koná od 25. do 28. května v amfiteátru Mikulov, kde se uskuteční i samotné mistrovství.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Novozélandský sportovní dřevorubec Jason Wynyard předvedl

Článek

Wynyard znamená pro timbersports totéž, co Schumacher pro formuli 1. Novozélanďan měří 192 centimetrů a váží 130 kilogramů. Jako jeden z mála je profesionálem, který se tímto sportem živí. Své povolání zdědil už po svém otci, jenž byl taktéž závodníkem. „Se sekerou jsem se seznamoval od pěti let. Svůj první závod jsem potom absolvoval ve dvanácti,“ řekl na tiskové konferenci v Praze.

Novozélandský sportovní dřevorubec Jason Wynyard (vlevo) a jeho český kolega Martin Komárek.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Všichni závodníci si vozí na závody své vlastní vybavení. „Mám asi šedesát seker, protože na každém závodě se pracuje s jinými kusy dřeva,“ vysvětloval muž, jehož oblíbenou disciplínou je single buck, v níž také drží světový rekord. Kmen o průměru 46 centimetrů přeřezal ruční pilou za 9,63 vteřiny. Přestože je nejlepším drvoštěpem historie tohoto sportu, končit ještě rozhodně nehodlá. „Stále mě to totiž baví, stále si užívám poměřování s ostatními,“ říká Novozélanďan.

Wynyard Komárka trénoval

Wynyarda přesvědčil o návštěvě České republiky nejlepší český reprezentant Martin Komárek, jenž má s šampiónem vřelý vztah. „Jeho (Wynyardův) švagr mě pozval v roce 2003 na Nový Zéland, kde jsem se s ním seznámil a oba mě trénovali. Oba mi pomohli dostat se tam, kde jsem. Jsem proto potěšený, že se nám podařilo ho sem přivézt, aby se mohl podělit o své zkušenosti s lidmi z České republiky,“ vyprávěl vicemistr světa a čtyřnásobný mistr Evropy Komárek.

Oba povedou svěřence na kempu před mistrovstvím České republiky. Zúčastnit se závodu totiž není nic snadného. Aspiranti musí splnit několik kroků - například trénovat pod vedením zkušeným odborníků. Důvodem je skutečnost, aby se nikdo při závodech vážně nezranil. „Ale ještě jsem nebyl svědkem žádného vážného zranění,“ vypráví Komárek.

Český dřevorubec Martin Komárekfoto: ČTK/Michal Krumphanzl

Finalisté mistrovství ČR v timbersportu budou soutěžit v šesti disciplínách. Jsou jimi springboard (přesekávání kmene z prkna ve výšce), stock saw (řezání klasickou motorovou pilou), standing chop (přesekávání stojícího kmene), single buck (řezání ruční pilou), underhand chop (přesekávání ležícího kmene) a hot saw (řezání motorovou pilou s extrémně silným motorem).

Domácí šampionát se uskuteční v neděli 29. května od 11 hodin v amfiteátru v Mikulově. Vstup na akci je zdarma. Wynyard s Komárkem se během závodu střetnou ve třech exhibičních soubojích.

Reklama