Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda vyhrál moskevský Kremlin Cup

MOSKVA

Moderní pětibojař David Svoboda vyhrál v Moskvě první ročník exhibičního závodu Kremlin Cup, v němž se soutěžilo o nebývale vysoké prémie. Z celkové stotisícové dotace získal loňský mistr Evropy 12.000 dolarů (více než 202.000 korun). Ondřej Polívka obsadil mezi 24 pozvanými elitními pětibojaři sedmé místo.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda během parkuru.

Článek

Lucie Grolichová byla v ruské metropoli desátá, když dokázala porazit olympijskou vítězku Lenu Schönebornovou z Německa i úřadující mistryni světa a Evropy Amelii Cazeovou z Francie. Závod žen s poloviční dotací vyhrála Ukrajinka Viktoria Těreščuková.

Svoboda absolvoval závod bez zakolísání. Po parkuru byl těsně druhý, ale v kombinovaném běhu se střelbou prokázal svoji extratřídu a domácího Alexandra Lesuna hravě porazil. "Cítím se skvěle a vše mi šlo skoro samo," rozplýval se Svoboda v tiskové zprávě nad ziskem 6040 bodů, které reprezentační trenér Jakub Kučera neoficiálně označil za nejlepší světový výkon všech dob. "Pochybuji, že někdy někdo získal více než šest tisíc bodů," uvedl Kučera,

Svoboda krátce po závodu věděl, co udělá s tučnou prémií. "No, ono mi z toho zase tolik nezbude. Vždyť hned na místě mi odebrali 3500 dolarů na daně, něco budu muset odvést i v Česku," stěžoval si naoko Svoboda a s humorem sobě vlastním dodal: "Já jsem na prachy nikdy nebyl. Dělal bych to i zadarmo."

Osmnáct set dolarů za vítězství na květnovém Světovém poháru v Maďarsku "investoval" do přestavby koupelny v bytě. "Moskevskou prémii proskáču na padáku a část dám možná na hypotéku," poznamenal pětibojař, který podruhé za sebou absolvoval parkur bez chyby. "To mě těší nejvíc," dodal.

Svobodu za měsíc čeká finále Světového poháru v Londýně, které je přímou olympijskou kvalifikací. Kdyby Svoboda završil vítězný hattrick a při olympijské generálce vyhrál, mohl by se těšit na start v Londýně 2012.

Kremlin Cup v moderním pětiboji v Moskvě:
Muži: 1. Svoboda (ČR) 6040 b., 2. Lesun (Rus.) 5908, 3. Kasza (Maď.) 5880, ...7. Polívka (ČR) 5704.
Ženy: 1. Těreščuková (Ukr.) 5412, 2. Churaskinová (Rus.) 5356, 3. Prokopeková (Běl.) 5300, ...10. Grolichová (ČR) 5200.

Reklama