Hlavní obsah

Olympijský oheň má zamířit do Soči i přes dno Bajkalu a vystoupat do vesmíru

PRAHA

Zimní olympiáda v Soči je ještě hodně daleko, jde o rok 2014. Přesto už nyní ruští organizátoři tvrdí, že dokončují přípravy sportovišť a infrastruktury. Však se také okolo tohoto mamutího podniku denně točí na třináct tisíc lidí. Dokonce už je v reálných obrysech nalajnována pouť olympijské pochodně. A nemělo být jít o nic přízemního. A to doslova.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Oheň by se měl v ponorce dotknout dna Bajkalského jezera, obletět by měl i Zemi ve vesmírné stanici. Takovou cestu ještě žádná olympijská pochodeň nezažila,“ řekl generální ředitel Ruské mezinárodní olympijské univerzity Dmitrij Boschman.

Pokud by se tak opravdu stalo, pochodeň se ponoří do hloubky 1620 metrů a vystoupá do výšky sta kilometrů. I když o hranici vesmíru se vedou debaty. Nezvyklá cesta, která má přilákat fanoušky k Soči.

Na olympijských sportovištích se uskuteční ještě před top podnikem šestasedmdesát závodů, z toho devětadvacet mezinárodních. To vše pro vyzkoušení na světový sportovní vrchol roku 2014. „Pracuje se na plný plyn,“ pověděl Boschman.

Dopravě pomůže i 18 kilometrů tunelů 

Hlavní stadión s kapacitou čtyřicet tisíc míst, který oficiálně odstartuje a uzavře hry, bude poté k dispozici fotbalistům. A v roce 2018 další vrcholné akci. Rusko je pořadatelem mistrovství světa a i do Soči by měl zavítat tento turnaj.

Vše ale Rusové hotové nemají. Zbývá dokončit tobogán pro bobisty a sáňkaře. Kvůli olympiádě, na kterou bude hledět celý svět, doznává změn i místní letiště. Podle pořadatelů by se z centra olympijského dění měli sportovci i fanoušci dostat na nejvzdálenější místa do čtyřiceti minut. I proto je naplánováno zhotovení osmnácti kilometrů tunelů. Podle odhadů ruských médií by náklady na akci v Soči mohly vyšplhat až na hranici deseti miliard eur, což je 242 miliard korun.

Reklama

Související témata: