Hlavní obsah

České derby vyhrál favorizovaný Roches Cross v sedle s Rájou

Vítězem 91. Českého derby se dnes na dostihovém závodišti v Praze-Velké Chuchli stal favorizovaný Roches Cross v sedle s žokejem Janem Rájou a trénovaný Josefem Váňou. Druhý proběhl cílem v těsném finiši Avere s Milanem Zatloukalem, třetí byl Rocky of Gracie s Jánem Havlíkem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítěz 91. Českého derby Roches Cross v sedle s žokejem Janem Rájou

Článek

Z dotace 2,5 milionu korun získal vítězný Roches Cross pro stáj Jasna rovný milion. Žokej Rája, který si před čtrnácti dny zlomil klíční kost, vyhrál derby poprvé.

"Je to perfektní, protože role favorita je vždycky těžká. Každý výhru čeká, a když se to nepotvrdí, tak je to špatný. A bylo to těžký. Byl to boj a posledních sto padesát metrů to bylo hodně náročný," řekl nadšený devětatřicetiletý vítěz.

Hnědák Roches Cross se držel většinu času na šestém sedmém místě. Do cílové rovinky dlouhé 600 metrů naběhlo všech šestnáct koní společně a v dramatické koncovce dokázal Roches Cross na vnější straně uhájit triumf před Avere.

Třetí skončil Rocky of Gracie před vítězem Velké jarní ceny Chardonney Tchequem, kterého žokej Rastislav Juráček držel většinu závodu na chvostu pole. "Bylo to jedno z nejvyrovnanějších derby za poslední dobu," shodli se odborníci po doběhu.

Podruhé v kariéře se v roli trenéra radoval z výhry v derby Váňa. Sedminásobný vítěz Velké pardubické jako žokej slavil s Ready for Life v roce 2005. "Vyhrát Velkou pardubickou nebo derby je na misce vah úplně stejný," řekl Váňa.

V silně obsazených rámcových dostizích přitahoval pozornost především Shamalgan, který v Ceně Autodopravy František Vlk na 1600 metrů potvrdil kvality a vyhrál jistě před obhájcem prvenství v tomto dostihu Sharpourem.

Reklama