Hlavní obsah

Váňa věřil Rájovi a v derby mu přinesl štěstí i klobouček

Podruhé se Josef Váňa radoval z pozice trenéra z výhry v Českém derby. Sedminásobný vítěz Velké pardubické připravil pro letošní rovinový vrchol sezóny hnědáka Roches Crosse, který v sedle s narychlo uzdraveným žokejem Janem Rájou splnil ve Velké Chuchli roli favorita a po boji závod vyhrál.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josef Váňa

Článek

Osmapadesátiletý Váňa po dostihu radostně křepčil v cílovém prostoru na dráze. Na hlavě přitom měl klobouček, který si poprvé koupil před derby v roce 2005. Tehdy se jako trenér radoval v derby poprvé s Ready for Life. "Pokud budu mít v derby favorita, tak si ho vždycky vezmu, protože mi přináší štěstí," smál se Váňa.

Pocity žokeje a trenéra se prý nedají porovnat. "Tyhle pocity jsou jako nebe a dudy," řekl Váňa, který Roches Crossovi v přípravě věřil, ale před dostihem ho dostihla nervozita. "Bál jsem se o koně celé tři týdny, protože byl favoritem, a to není nic jednoduchého. A hodinu před startem mi vysychalo v krku, ale tenhle stav má před velkým dostihem v paddocku každý trenér i majitel," konstatoval Váňa.

Váňa mnohokrát dokázal vyhrát dostih jako žokej a k jeho nejslavnějším triumfům patří především sedm výher nad překážkami ve Velké pardubické. "Vyhrát Velkou pardubickou nebo derby je na misce vah nakonec úplně stejný," řekl Váňa.

Za velký risk před letošním derby mnozí považovali angažování žokeje Ráji. Ten si čtrnáct dnů před dostihem zlomil klíční kost. Váňa žokejovi rychle zajistil operaci v plzeňské nemocnici. "A proto jsem byl přesvědčen, že to vyjde. Znám kvality doktora Tomana, který si ho vzal do parády. Je to koňař, který nám fandí a přeje. Udělal mu místo kličky implantát, staral se o něj a jsem šťastný, že to vyšlo," uvedl Váňa.

Tříletého hnědáka Roches Crosse, který má po triumfu v derby na kontě z pěti startů hned čtyři vítězství, Váňa přirovnal k Blue Coralovi, českém Koni roku 2008. "Je minimálně stejně tak dobrý jako Blue Coral v tomto věku," konstatoval Váňa.

Reklama