Hlavní obsah

VIDEO: Chcete být mistry světa? Zkuste přetlačování prsty na nohou

DERBY

Obskurních sportovních disciplín existuje celá řada. Jedna z nich, přetlačování prsty na nohou, má dokonce svůj světový šampionát. Ten letošní proběhl v britském hrabství Derbyshire a zápasníci do něj nastoupili s úsměvnými přezdívkami jako „Predatoe“ či „The Toeminator“ apod. A právě Predatoe, civilním jménem Paul Beech, se stal novým mistrem světa.

Foto: Reuters

Šampionát v přetahování prsty u nohou

Článek

Přetlačovaná nohami má svůj předobraz v přetlačované pažemi, nicméně není to žádná žhavá novinka mezi sporty, netradiční zápasení vzniklo už v roce 1976 a má tedy pětatřicetiletou tradici. Nyní v prapodivném sportu zápasí nejen Britové, ale i Kanaďané, Belgičané či třeba Němci. Najde se i nějaký český šampión?

Zápasí se vždy ve třech separátních soubojích, přičemž nejdříve se borci přetlačují pravým palcem, pak levým a nakonec ještě jednou pravým. Před každým soubojem procházejí prsty bojovníků bedlivou prohlídkou, teprve pak zápasníci umístit bosé nohy do arény, zvané příznačně „Toedium“. Smíšené souboje nejsou povoleny, ženy a muži mají své vlastní kategorie.

A jak se na takový šampionát nejlépe připravit? Vítězný Paul Beech pracuje ve firmě recyklující pneumatiky a denně posiluje prsty na nohou tak, že kope do pneumatik. I proto byl sebevědomý už před začátkem turnaje. „Věděl jsem, že vyhraju. Vyhraju i za rok, ať už se proti mně postaví kdokoliv,“ podotkl nadšený šampión, který v klání udolal i spolufavorita celé soutěže Alana „Nasty“ Nashe.

Mezi ženami zvítězila obhájkyně Lisa Shentonová, známá pod přezdívkou „Zářící prsty“.

Reklama

Související témata: