Hlavní obsah

Legendární Čáslavská zahájila Hry handicapované mládeže

BRNO

Sportovní legenda, nejúspěšnější sportovkyně československé olympijské historie gymnastka Věra Čáslavská slavnostně zahájila ve středu večer Evropské hry handicapované mládeže v Brně. V téměř stovce disciplín změří síly více jak čtyři stovky postižených sportovců, lidí, k nimž se osud obrátil zády.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Věra Čáslavská (vpravo) žertuje s hercem Martinem Dejdarem před zahájením Her handicapované mládeže.

Článek

Olympioničku sice zdržela nehoda na dálnici, ale čas na dopilování scénáře si spolu s kolegy herci Martinem Dejdarem, Petrem Vackem a Mužem roku Martinem Zachem, který se také dokázal poprat se svým postižením, ještě před slavnostním večerem našla.

Hry se konají od čtvrtka do soboty na několika sportovištích Brna. Za projekt, jehož jedním z hlavních cílů je sbližovat svět handicapovaných a zdravých lidí, se postavili například Jan Kraus, Štěpánka Hilgertová, Dominik Hašek, Martin Dejdar, Aleš Valenta, Martich Zach, Jiří Ježek nebo Pavel Nový.

„Sportovní hry mají být především hrami. Bez ohledu na to, zdali jsou pro zdravé či handicapované. To je ostatně stará, olympijská myšlenka Coubertinova. Nejde o to zvítězit, ale zúčastnit se. U handicapovaných dětí může jít o další průlom v oblasti, která byla dosud opomíjena,“ poznamenal Kraus.

Reklama

Související témata: