Hlavní obsah

Neporazitelní Kličkové truchlí. Na rakovinu jim zemřel otec, který zachraňoval Černobyl

PRAHA

Boxerští šampióni v těžké váze se zahalili do smutku. Bratrům Kličkovým zemřel po dlouhé nemoci otec ve věku čtyřiašedesáti let. Vladimir Rodionovič Kličko prohrál s rakovinou. Za jeho odchodem může být i záření po atomové katastrofě v roce 1986, která se stala na Ukrajině, on zde pracoval jako voják.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ukrajinští boxerští šampioni Vladimir (vpravo) a Vitalij Kličkové.

Článek

Před dvěma týdny viděl výhru syna Vladimira, který porazil Davida Haye, poté byl převezen do Kyjeva, kde v rodném domě zemřel.

Kličko senior byl plukovníkem sovětského letectva a jeden z velitelů, kteří se podíleli na „uklízení“ jaderné katastrofy, která se stala v Černobylu v roce 1986. Zde měli nasazení lidé pracovat bez ochranných pomůcek, on zde koordinoval práce vrtulníků.

Otec boxerských veličin byl přísným vojenským vzorem. Vedl své syny k boxu a učil je i bojovat. „Je jedno pravidlo. Když budete bojovat, musíte bojovat tak, abyste vyhráli,“ řekl starší syn Vitalij o svém otci.

I díky přísné kázni došli oba Kličkové až na samotný sportovní vrchol.

Vzpomínka na Česko
Díky armádnímu povolání svého otce se rodina často stěhovala, i proto část dětství Kličkové prožili v Česku. Dnešní boxerští šampióni bydleli s rodinou v Krčeni a školu navštěvovali v Mimoni. „Byly to skvělé časy, měl jsem kolem sebe celou rodinu,“ řekl před časem mladší Vladimir. Naposledy se s bratrem ukázali v Česku před osmi lety. „Našli jsme dům i parkovací místo, kde jsme stávali, ale dům byl prázdný.“ A na co si Vladimir vzpomíná? „Mám jen krásné vzpomínky. V Praze jsme chodili do muzeí, nepamatuju si jména, ale dobrá byla ta věž... jak se tam točí apoštolové (ukazuje rukama), něco podobného máme i v Kyjevě. Také si vzpomínám, že jsme sbírali houby a borůvky. Příroda byla pěkná,“ dodal. To vše synové prožívali i s otcem.

Reklama

Související témata: