Hlavní obsah

Střelci jedou do Bělehradu pro medaile i Londýn

PRAHA

Na nadcházející evropský šampionát v kulových a brokových zbraních do Bělehradu (31. července až 14. srpna) jedou čeští střelci s jasným cílem - přivést medaile a ještě nějaká účastnická místa pro OH v Londýně. První část výpravy odjela do Bělehradu auty už ve čtvrtek, o medaile se začíná střílet v úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Emmons, jedna z největších hvězd střelecké výpravy

Článek

„Zatím jsme získali sedm účastnických místo pro olympijský Londýn, ta patří zemi, nikoliv střelci, který ho vybojoval. Do Bělehradu letíme s tím, že bychom chtěli nějaká místa ještě získat. V kulových zbraních to je poslední šance. Příjemných by bylo pět míst, ale rádi budeme i za dvě. Velké šance jsou v rychlopalbě, myslím na Martina Strnada. Snad by se mohli konečně prosadit i puškaři, ale bez šance nejsme ani v ženské pistoli a pušce. Reálné je i druhé místo pro skeet, protože mladí střílejí opravdu výborně. Zatím místa vybojovali brokaři Sychra, Gach a Lipták, puškařky Emmons a Sýkorová, pistolářka Marušková a rychlopalník Podhráský,“ uvedl šéf reprezentace Vladislav Šaňák.

Jeden střelec může pro svoji zemi získat jedno účastnické místo. V jedné disciplíně může mít jeden stát pouze dvě. Pokud například pistolářka Lenka Marušková vybojovala účastnické místo v Londýně ve vzduchové pistoli a má splněný limit i pro tu sportovní, pak může na olympiádě střílet obě disciplíny.

„Tím, jak účastnická místa tak říkajíc klesají pořadím, je větší šance nějaké získat. Když se třeba v pušce bude v Bělehradu střílet o čtyři místa a první čtyři z finále, už je budou mít, na řadě jsou ti další. Není vyloučeno, že ho může získat i někdo, kdo se do finále v daném závodě ani nedostane,“ vysvětlil Šaňák.

Čeští střelci patří stále ke světové špičce a z Bělehradu by chtěli tradičně přivézt hned několik sad medailí. „K velkým nadějím patří Lenka Marušková, Kateřina Emmons a brokoví střelci. Jan Sychra a tým skeetařů obhajují zlato, podobně jako družstvo v trapu. Medailové naděje mají i borci v rychlopalbě, běžícím terči a junioři,“ vypočítal předseda Českého střeleckého svazu Petr Baroch. Ve výpravě bude 32 seniorů a 24 juniorů.

Nominace na ME
Pušky: Jeřábek, Haloda, Šmol, Haman, Hrabovský, Mach, Opelka, Emmons, Sýkorová, Valová
Pistole (včetně rychlopalby): Hrabovský, Strnad, Fiala, Borůvka, Tenk, Světlík, Těhan, Kužvart, Marušková, Musilová, Hyková
Běžící terč: Januš, Jonáš Nikl, skeet: Sychra, Nýdrle, Tomeček, Jahodová
Trap: Kostelecký, Lipták, Gach, Loosová

Reklama

Související témata: