Hlavní obsah

Nejlépe placená sportovkyně? Opět kraluje tenistka Šarapovová

NEW YORK

Grandslamový turnaj sice nevyhrála už přes tři a půl roku, přesto je podle časopisu Forbes tenistka Maria Šarapovová již posedmé za sebou nejlépe placenou sportovkyní světa. Podle odhadů si ruská kráska ročně vydělala 25 miliónů dolarů, což je dvakrát víc než další tenistka Caroline Wozniacká z Dánska, která je v žebříčku na druhém místě.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Radost ruské tenistky Marie Šarapovové

Článek

Příjmy ruské tenistky pocházejí převážně z reklamy, díky níž byla nejlépe placenou sportovkyní i v dobách, kdy se jí na kurtech tolik nedařilo a například v roce 2009 klesla do druhé stovky světového žebříčku.

Tenistky nemají mezi ostatními sportovkyněmi, co se týče financí, konkurenci, v elitní desítce Forbes je jich hned sedm. Na třetí místo se sice dostala americká automobilová závodnice Danica Patricková (12 miliónů dolarů), nicméně za ní následují tenistky Venus Williamsová, Belgičanka Kim Clijstersová a mladší z americké sesterské dvojice Serena Williamsová. Dalšími zástupkyněmi "bílého sportu" jsou čínská vítězka Roland Garros Li Na, jež by díky reklamnímu potenciálu ve své vlasti mohla příští rok útočit na Šarapovovou, a Srbka Ana Ivanovičová.

V přesile tenistek se do desítky vedle Patrickové vešly už jen olympijská vítězka v krasobruslení Kim Ju-na z Koreje a americká golfistka Paula Creamerová.

Deset nejlépe placených sportovkyň podle Forbes (v miliónech dolarů):
1. Maria Šarapovová 25 (Rusko, tenis), 2. Caroline Wozniacká 12,5 (Dánsko, tenis), 3. Danica Patricková 12 (USA, motorismus), 4. Venus Williamsová 11,5 (USA, tenis), 5. Kim Clijstersová 11 (Belgie, tenis), 6. Serena Williamsová 10,5 (USA, tenis), 7. Kim Ju-na 10 (Korea, krasobruslení), 8. Li Na 8 (Čína, tenis), 9. Ana Ivanovičová 6 (Srbsko, tenis), 10. Paula Creamerová 5,5 (USA, golf).

Reklama