Hlavní obsah

Sportovní střelec Januš trefil v Bělehradě evropské zlato

BĚLEHRAD

Osmatřicetiletý střelec plzeňské Dukly Miroslav Januš zvítězil na mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v Bělehradu v disciplíně běžící terč - smíšené běhy 20+20 ran. Už v první dopolední části začal výborně a ve druhé i s jednou osmičkou, triumfoval.

Foto: Právo

Střelec Miroslav Januš

Článek

„Smíšené běhy, kdy nevím, zda vyjede silueta divočáka pomalu nebo rychle, mi docela vyhovují. Dnes se mi střílelo dobře, chvílemi lehce poprchávalo, ale moc nefoukalo. Ve druhé části jsem dal jednu zbytečnou osmičku, ale nervozita ze mne spadla a pak už mi to šlo lehce, jako bych střílel doma v Plzni. Dneska jsem spokojený, ale ten včerejší závod na 30+30 ran mi pořád leží v hlavě, protože jsem měl na víc než bronz,“ říkal evropský šampión, který získal svůj 102. cenný kov z velkých soutěží, jako jsou OH, MS a ME, a je králem střelců v historii.

Družstvo mělo našlápnuto k další medaili, ale závěr nevyšel nejmladšímu Josefu Niklovi. „Začal jsem dobře, ale pak přišla šestka a bylo zle,“ litoval mladík. „Je to škoda, protože Bedřich Jonáš družstvo podržel. Ale vezeme tři medaile, dnešní zlato a ze včerejška bronzy z jednotlivců i družstev,“ takže jsme tady rozhodně nepropadli,“ dodal trenér Ján Kermiet.

Skvělě mají svůj závod rozjetý po prvním dnu brokoví střelci v trapu. Jiří Lipták udělal jedinou chybu v pětasedmdesáti terčích, David Kostelecký a Jiří Gach po dvou. Všichni tři jsou ale ve hře o medaili. V týmové soutěži jsou čeští obhájci o dva body za Rusy. Skvěle střílejí i junioři - Jan Borkovec trefil 72 terčů, Jiří Huml o dva méně a Milan Hric 69, v týmech jsou zatím třetí.

Muži za sebou mají eliminační závod v olympijské libovolné malorážce 60 ran vleže. Do pátečního hlavního závodu postoupili všichni tři. Petr Šmol a Tomáš Jeřábek, kdyby zopakovali 596 bodů, mohli by myslet vysoko, mladý Vladimír Haloda dal o deset bodů méně a prošel jako předposlední.

V pátek se představí v Bělehradu oba čeští olympijští vítězové z Pekingu. Kateřina Emmons bude střílet sportovní malorážku 3x20 ran a David Kostelecký dokončí soutěž v trapu. Po třech dnech šampionátu má Česko na kontě dvě zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

ME ve sportovní střelbě v Bělehradu:
Muži:
Běžící terč mix: 1. Januš (ČR) 395, 2. Martinsson (Švéd.) 393, 3. Jurčo (SR) 392, ...15. Jonáš 386, 19. Nikl (oba ČR) 379.
Družstva: 1. Švédsko (Martinsson, Bergström, Johansson) 1173, 2. Rusko 1167, 3. Finsko 1166, ...5. ČR 1160.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články