Hlavní obsah

Lékař Podhráský chce trefit alespoň finále

V sedmadvaceti letech patří Martin Podhráský ke světové elitě v olympijské rychloplabě. V úterý a ve středu ho v Bělehradu čeká medailový boj na mistrovství Evropy, jeden z posledních velkých závodů před olympiádou v Londýně. „Chtěl bych tady alespoň do finále, v něm se může stát cokoliv,“ přiznal skromně v rozhovoru pro Právo a Sport.cz letos nejlepší rychlopalník planety. Příští rok na podzim by ale chtěl obléknout bílý plášť a věnovat se své druhé životní lásce, a tou je chirurgie. Letos v únoru se stal promovaným lékařem...

Foto: Sport.cz

Martin Podhráský

Článek

Vyhrál jste dva první závody Světového poháru a vybojoval účastnické místo pro olympijský Londýn. Cítíte se favoritem na evropském šampionátu? Určitě ne, i když začátek se zóny se mi povedl. Všem se ale forma posunula výš a líp zvládají nový formát finále. Cítím se dobře, ale každý závod je jiný. Uvidíme.

Od rychlopalníků se ale čekají medaile... Budu mluvit za sebe a můj cíl je finále. V něm se může stát cokoliv. Když ale budu desátý s dobrým nástřelem, třeba také nebudu zklamaný.

Vy jste zvládl finále jako vůbec první. V čem je jejich odlišnost? Ta změna oproti rychlopalbě jako takové je obrovská. Za vyhrané položky dostáváte body, kdo jich má nejvíc, vyhraje. Nový formát mi vyloženě sedl a baví mě. Ale ostatní se už finále také naučili, takže žádnou velikou výhodu nemám.

Účastnické místo pro Londýn už máte, takže můžete střílet s větším klidem... To je pravda, účastnická místa jsou našim hlavním cílem v olympijském cyklu. Celá příprava na šampionát byla z tohoto pohledu v pohodě, takže teď bych to chtěl potvrdit i v Bělehradu.

V únoru jste byl promován na lékaře. Jak těžké bylo spojit učení a střílení? Těžké to bylo, ale na fakultě mi vyšli vstříc. Musel jsem si rozložit jeden ročník, takže jsem medicínu studoval sedm let. Celé ty roky jsem si vozil na akce skripta, a když šli kluci třeba ven, zůstal jsem na pokoji a šprtal, ale nelituji toho. Snažil jsem se nešidit ani školu, ale ani střílení. Teď už je to v pohodě, mohu střílet s čistou hlavou.

Medicína je obor, od kterého si nelze odpočinout, aby neztratil kontakt. Chodíte někam do nemocnice? Do olympiády se plně věnuji střelbě. Po Londýnu se uvidí, kam nastoupím. Ani teď medicínu nezanedbávám. Opakuji si věci, které budu potřebovat pro obor, který jsem si zvolil, a tím je chirurgie. Je pravda, že si nemohu dovolit ztratit to, co jsem se naučil.

Reklama