Hlavní obsah

Maruškové vzalo naději na medaili selhání pistole

BĚLEHRAD

Na evropský střelecký šampionát do Bělehradu přijela česká pistolářka Lenka Marušková jako jedna z medailových favoritek. V neděli odpoledne odcházela ze sluncem rozpálené střelnice centra Kovilovo hodně smutná. Ve sportovní pistoli se nevešla do elitní desítky.

Foto: Karel Felt, Právo

Lenka Marušková s manželem a osobním trenérem Davidem Maruškou byli po závodě hodně smutní.

Článek

„Po první polovině soutěže jsem byla třetí a vypadalo to nadějně. Cíl, který jsem si dala, tedy finále, byl na dosah. Jenže při druhé ráně odpolední části, říkáme jí střelba na otočnou, jsem měla závadu. Náboj nešel do hlavně. Než se závada opravila, ztratila jsem koncentraci, protože jsem z obav o další selhání sledovala zbraň, které jsem nevěřila. Z toho pak pramenily chyby. Je to škoda, natrénováno jsem měla dobře a s vedrem jsem se také dokázala vypořádat,“ říkala zklamaná Lenka Marušková.

„Tři roky Lenka neměla závadu a teď přijde v nejnevhodnější chvíli. Firmy to hází jedna na druhou. Zbrojaři na výrobce nábojů. Když jsme vyměnili zásobník, náboje šly do hlavně normálně. V nich problém nebyl,“ zlobil se státní trenér Břetislav Putna. „Jestli nás to mělo potkat, tak alespoň tady a ne za rok v Londýně. Bohužel to Lence pokazilo sezónu. Bez medaile skončila na vzduchovkovém i kulovém šampionátu,“ dodal. A aby té smůly nebylo málo, Petře Hykové chyběl k účastnickému olympijskému místu jediný bod. Michaela Musilová na velké seniorské soutěži selhala, ne poprvé...

Do nejprestižnější kulové disciplíny, kterou je libovolná malorážka 3x40 ran poslal kouč Vladislav Šaňák hodně omlazený tým. „Musíme být trpěliví, tihle kluci potřebují zkušenosti, jejich hlavním cílem bude olympijské Rio. Z pohledu nedělní soutěže rozhodně neudělali díru do světa, ale Šmola dělily od účastnického místa na OH v Londýně jen tři body. Také muži se museli v několikahodinové soutěži prát nejen s nepříjemným a hlavně nevyzpytatelným větrem, ale také se spalujícím žárem, který z krytých, ale neklimatizovaných částí střelnice dělal prádelnu, zatímco na žáru vystavené věci se nedalo sáhnout," líčil Šaňák.

ME ve sportovní střelbě
Sportovní pistole - ženy: 1. Diethelmová (Švýc.) 788,2 (587+201,2), 14. Marušková 577, 21. Hyková 576, 36. Musilová (všechny ČR) 567, družstva: 1. Rusko (Mastjaninová, Klimovová, Orlovskaja) 1745, ..5. Česko 1720.
Libovolná malorážka 3x40 ran - muži: 1. Sidi (Maď.) 1273,7 (1171+102,7), ...28. Šmol 1159, 50. Haman 1150, 64. Hrabovský (všichni ČR) 1129, družstva: 1. Norsko (Bakken, Hansen, Bryhn) 3488, ...17. Česko 3438.
Double trap - muži: Mosin (Rus.) 194 (146+48), družstva: 1. V. Británie (Faulds, Wilson, Walton) 430, junioři: 1. Praj (SR) 192 (144+48), družstva: 1. Rusko 427.

Reklama

Související témata: