Hlavní obsah

Na střelnici se krade, ale Češi mají zlato i Londýn

BĚLEHRAD

Desátou medaili v pořadí vybojovali ve středu na ME v Bělehradu čeští střelci. Drusžtvo rychlopalníků ve složení Martin Strnad, Josef Fiala a Martin Podhráský obhájilo titul mistrů Evropy a Strnad navíc ve finále trefil účastnické místo pro OH v Londýně. „To byl hlavní cíl, s nímž jsem do Bělehradu jel,“ říkal spokojeně po finále.

Foto: Karel Felt, Právo

Zlatí rychlopalníci (zleva) Josef Fiala, Martin Podhráský, Martin Strnad.

Článek

Česko už má pro start na OH jistých osm střelců: Emmons a Sýkorová (pušky), Strnad a Podhráský (rychlopalba), Gach a Lipták (trap), Sychra (skeet) a Marušková (pistole). „Cenné je, že všechna tato místa můžeme obsadit reprezentanty, kteří mají výkonnost na to, aby bojovali o finále a medaile,“ pochvaloval si šéf české výpravy Vladislav Šaňák.

Sportovní střelec Martin Strnadfoto: Právo/Karel Felt

Do finále postoupil Strnad s nejvyšším počtem bodů, ale... „Ve finále se body mažou a střílí se od nuly. V treči musí střelec za čtyři sekund pětkrát trefit minimálně kruh o průměru 120 mm, aby měl bod, a to na vzdálenost pětadvaceti metrů, vše ostatní je nula. Celá šestice odstřílí dvacet ran a poslední vypadne. Body se sčítají a další borci jsou vyřazováni po pěti ranách,“ vysvětlil trenér rychlopalníků pravidla finále, které je divácky velmi atraktivní, ale střelci ho moc rádi nemají... „Mně vyhovuje, ale člověk cítí určitou nespravedlnost, když vám smaží náskok, který jste si vystříleli,“ dodal Martin Podhráský, který letos vyhrál dvě finále Světového poháru.

Bramborová, ale cenná...

První vypadl olympijský vítěz z Pekingu Ukrajinec Oleksander Petriv, po něm Ital Riccaro Mazzetti. V tu chvíli měl Strnad jistotu účastnického místa pro olympijský Londýn. Jenže v další sérii, kdy udělal jen dva body šel i on a zůstal bez individuální medaile, těsně pod stupni vítězů. Strnad byl vyřazen jako třetí, takže zůstal bez individuální medaile, ale už měl jisté místo pro OH.

„Zase čtvrté místo a bramborová medaile,“ kroutil hlavou Martin Strnad před odchodem na dopingovou kontrolu. „Ale tahle má velkou cenu, protože jsem vybojoval účast na olympiádě a to byl hlavní cíl na Evropě,. Oba dny se mi střílelo dobře, finále jsem začal pětibodovým maximem, což mě povzbudilo, pak už to bylo horší. Škoda, mám zlato s týmem, které jsme obhájili, ale já moc chtěl i to individuální,“ dodal.

Zlatí rychlopalníci (zleva) Josef Fiala, Martin Podhráský, Martin Strnad.foto: Právo/Karel Felt

Když vypadl Němec Christian Reitz, rozdali si to o zlato Rus Alexej Klimov a Ukrajinec Roman Bondaruk. Nakonec rozhodl až druhý rozstřel, kdy Rus trefil všech pět kruhů, zatímco Ukrajinec jednou minul.

Finále sledovali v hledišti také Josef Fiala a Martin Podhráský, jimž se tolik se nedařilo. „Byl jsem moc nervózní, cítil jsem víc odpovědnosti za družstvo, přiznal Josef Fiala. Suverén první poloviny sezóny Martin Podhráský také nebyl spokojený: „Včera mi to vůbec nešlo, dělal jsem chyby. Dneska to bylo o malinko lepší, ale nedařili se mi první rány, což se pochopitelně odrazí na dalších. Alespoň, že jsem pomohl družstvu ke zlatu.“ Na to si brousili zuby Rusové, jenže Leonid Jekimov byl diskvalifikován pro použití nepovoleného střeliva a tým skončil poslední. Němci tentokrát na české trio neměli.

Okradli Valovou i Kosteleckého švagrovou

Zatímco počasí bylo přívětivé, mezi střelci v bělehradském centru Kovilovo vládla nezvyklá nervozita. Řádí tam totiž zloděj, či spíše skupina. Během šampionátu bylo okradeno více než deset střelců, přesný počet nikdo nechce říct. Mezi obětmi byla i česká puškařka Lucie Valová. Té někdo při tréninku vzal z batohu, který měla kousek za zády, sto padesát euro.

Ještě hůř dopadla v úterý slovenská skeetařka, švagrová Davida Kosteleckého, Danka Barteková... „V době finále, které se jí zrovna nepovedlo, měla batoh s věcmi v klimatizované hale. Někdo jí ukradl šperky, které si odložila, a tři sta euro. Do noci jsme to řešili s policií, ale marně,“ kroutil hlavou kouč slovenských skeetařů Juraj Sedlák. „Nikdy nikde se nic takového nestalo,“ dodal.

Jen v úterý byli okradeni sportovci dalších čtyř zemí. Policie zloděje marně hledá, ale marně. Navíc někteří postižení ani menší krádeže peněz nehlásí. Zloději se totiž soustřeďují na peníze a cennosti. Prázdné peněženky vracejí a doklady nechávají bez povšimnutí...

<tbody><tr class="invert"><td>Výsledky - rychlopalba </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>muži:</strong> 1. Klimov (Rus.) 585 (finále 30 + 9), ...4<strong><em>. Strnad 589 (19), 14. Fiala 572, 17. Podhráský (vš. ČR) 571</em></strong>, <strong>družstva:</strong> 1. <strong><em>Česko</em></strong> 1732, <strong>standard. pistole junioři:</strong> 1. Alifirenko (Rus.) 562, <strong>družstva:</strong> 1. Rusko 1677, <strong>velkorážní puška 3x20 ran</strong> <strong>ženy:</strong> 1. Friedelová (Něm.) 580, družst<strong>va: </strong>1. Švýcarsko (Bucherová, Marguetová, Schniderová) 1719.</td></tr></tbody>

Reklama