Hlavní obsah

Puškařky se chystají do Londýna, muži myslí na Rio

BĚLEHRAD

Jako den a noc jsou rozdílné současné výsledky českých puškařek a puškařů. Zatímco Kateřina Emmons s Adélou Sýkorovou už mohou přemýšlet o olympiádě v Londýně, muži kulhají za světem. „S nimi už pracujeme s perspektivou další olympiády v Rio de Janeiru,“ konstatoval po nevydařeném mistrovství Evropy v Bělehradu státní trenér puškových disciplín Vladislav Šaňák.

Foto: Karel Felt, Právo

Vladislav Šaňák.

Článek

Obě zmíněné závodnice patří ke světové elitě především ve vzduchovce. Cizí jim rozhodně není ani malorážka. „Vzhledem ke zdravotním problémům a nutnosti získat účastnické místo pro Londýn, jsem se věnovala vzduchovce. Cíl jsem splnila, ale v malorážce se v Bělehradu pochopitelně projevilo tréninkové manko. Pro mne je důležité, že jsem si otestovala, na co se teď musím u malorážky soustředit. Vím přesně, kde jsem dělala v kritické poloze vkleče chyby i jak je odstranit. Za rok to bude jiné,“ slíbila Kateřina Emmons, která v malorážce na OH v Pekingu vystřílela stříbro, když už ji visela na krku zlatá olympijská medaile ze vzduchovky.

„O ty dvě nemám obavu. Emmons je zkušená závodnice a Sýkorová zraje každým závodem. Doufal jsem, že v Bělehradu dosáhne na účastnické místo i Lucie Valová, bohužel jí chyběly tři body,“ konstatoval Šaňák s tím, že jeden závodník může pro svoji zemi vystřílet jen jedno účastnické místo a jedna země může mít v jedné disciplíně jen dvě. „Valová by ho získala v malorážce, zatímco Emmons se Sýkorovou ho mají ve vzduchovce. Na olympiádě však lze střílet i druhou disciplínu. Každá země ale může postavit jen dva startující,“ vysvětlil.

Za ženami už se objevují i nadějné juniorky. „Ale pořád mají poměrně nestabilní výsledky. Potřebují čas a závody. Budeme proto měnit koncepci přípravy. Do zimní přípravy zařadíme i malorážku, kterou lze střílet při omezeném počtu závodníků v plzeňské hale. Týkalo by se to především reprezentantů a reprezentantek,“ naznačil, co puškové disciplíny čeká.

Veteránům odzvonilo

U mužů, kteří v době Kůrky, Bakeše, Soukeníka, Vargy byli chloubou české střelby, je situace jiná. „Dojde k radikálnímu řezu. Definitivně se potvrdilo, že nemá smysl, aby jezdili na velké závody ti starší,“ pravil na adresu padesátníků Vargy a Bečváře. Do Bělehradu jel sice zkušený Tomáš Jeřábek a s ním mladí borci Vladimír Haloda, který se na svém prvním závodě prostřílel vleže až do finále, dále Václav Haman, Adam Hrabovský a Petr Šmol.

„V Bělehradu jsme to zkusili, kdyby se povedlo získat účastnické místo pro Londýn. To sice nevyšlo, ale kluci potvrdili, že v nich je potenciál, s nímž lze pracovat s výhledem na Rio. Musíme se ale vrátit k některým osvědčeným praktikám a přestat s experimenty se zbraněmi. Aby měli co nejvíc závodů, budou střílet i velkorážné zbraně, byť jsou neolympijské, ale evropská špička je střílí,“ zdůraznil šéf puškařů.

„V Plzni by bylo třeba na padesátimetrové střelnici zrušit stěny proti větru. Vysoké výsledky, které tam dosahují, jsou totiž zrádné. Většina střelnic je větrných a naši na nich pak mají problémy,“ naznačil další plány Šaňák s tím, že i v mužích jsou mezi juniory talenty, takže perspektiva není až tak špatná, jak vypadají momentální výsledky.

Reklama