Hlavní obsah

Sportovní svazy nový způsob žádání o státní dotace prý víc zatíží

PRAHA

Zejména více administrativy a práce pro jednotlivé svazy znamená podle jejich vedení nový způsob rozdělování části státních dotací do sportu. Nové nařízení Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy hovoří o tom, že o peníze z investičních programů a programů na údržbu sportovišť musejí svazy žádat sami. Dosud o tyto peníze žádal a posléze je přerozděloval Český svaz tělesné výchovy a sportu (ČSTV), který se bude i nadále starat o státní dotace na reprezentaci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan

Článek

Předseda ČSTV Pavel Kořan považuje krok ministerstva za nepromyšlený experiment. "Chtějí podtrhnout roli sportovních svazů, což je správně, ale neuvědomují si, že základem jsou tělovýchovné jednoty a kluby. Neumím si představit, jak bude o dotace žádat multisportovní organizace, která má osm odvětví. U kterého svazu uplatní požadavek na provoz a údržbu," vysvětloval ČTK Kořan. ČSTV proto připravuje seminář pro svazy a vydal manuál. "Aby chaosu kolem toho bylo méně," prohlásil Kořan.

Stát realizací tohoto projektu udělal další krok k tomu, aby byl sport dotován přímo a nikoliv přes ČSTV. Už v lednu ministr financí Miroslav Kalousek rozdělil 270 miliónů korun ze svého rozpočtu přímo jednotlivým sportovním svazům. Ministerstvo školství v loňském roce poslalo přes ČSTV do sportu téměř miliardu korun. Jednotlivé svazy mají podávat žádosti o dotace nejpozději do 30. září letošního roku, podmínkou žádosti od MŠMT je však finanční spoluúčast.

Jednotlivé svazy se nyní s novým způsobem podávání žádostí zatím seznamují a zjišťují, že je to administrativně zatíží. "Pro nás to bude složitější. Zatím mapujeme, jak byly dotace čerpány, v jaké výši. Musíme požadavky sebrat z celé republiky a pak je podat centrálně," řekl ČTK ředitel Českého atletického svazu František Fojt.

I generální sekretář Českého veslařského svazu Josef Johánek poukázal na fakt, že nový postup je složitější. "Nás čeká mistrovství světa i Evropy, takže si na to budeme muset zřejmě někoho najmout," uvedl. I podle něj je to složité zejména v případě, že o finance požádá tělovýchovná jednota, která zastřešuje několik sportů. "Musí se dohodnout, přes který svaz budou finance žádat," řekl Johánek.

Podle jeho "nadřízeného" Jiřího Kejvala, šéfa ČVS, má však změna i pozitivní ráz. "Čím příměji půjdou peníze ke sportovcům, tím lépe," podotkl Kejval.

V poklidu změnu systému přijala i Česká golfová federace. "Pro nás se nic nemění. Budeme žádat o stejný objem peněz, jen cesta bude přímá. V tom není problém," řekl prezident federace Jan Jenčovský.

Většina svazů zatím neví, o kolik bude žádat 

Všechny svazy byly o nové situaci informovány na nedávné schůzce s představiteli MŠMT. Například Českého svazu ledního hokeje se ale tento nový krok moc nedotkne. "My jsme tyto peněžní prostředky příliš nečerpali," řekl generální sekretář ČSLH Martin Urban ČTK. Představitelé svazu jen rozeslali informace klubům. "Do 15. srpna nám musí zaslat své požadavky. My pak vše posoudíme," dodal Urban.

Většina svazů zatím nemá jasno, jak a zejména o kolik budou žádat. "Bude to větší zátěž na funkcionářský aparát, my máme na toto téma v pátek poradu," řekl ČTK šéf kanoistického svazu Jaroslav Pollert. "Takže celý materiál musíme nejdřív pořádně prostudovat, ale myslím si, že některé svazy budou mít potíže. Starý systém byl podle mě lepší," uvedl.

Ani Český svaz plaveckých sportů zatím neví, jak bude žádat. "Jen jsme posílali na oddíly upozornění, že všechno se bude muset udělat přes nás," řekl sportovní ředitel svazu Jan Novotný. "Zatím nevím, jestli to je dobře nebo ne. Sice budeme mít přehled, co kdo požaduje a co se dostane, ale bude to pro nás víc práce," přemítal.

Prezident České boxerské asociace Svatopluk Žáček potvrdil, že boxeři budou o peníze MŠMT žádat. "Momentálně ale nevím, jestli to pro nás bude jednodušší nebo složitější. Dokumenty budeme muset ještě pořádně prostudovat, což bude práce pro našeho sekretáře. Asi to bude více práce," souhlasil i Žáček. Boxeři dokonce zvažují, že by i nadále spolupracovali s ČSTV. "Budeme zvažovat, co je pro nás výhodnější," řekl Žáček.

Reklama

Související témata: