Hlavní obsah

Slovensko možná přijde o pořádání mistrovství Evropy v biatlonu

Po zmaření zimních her sluchově postižených sportovců ve Vysokých Tatrách hrozí Slovensku odebrání další prestižní sportovní akce. Vláda po odhalení korupce několika lidí zastavila státní dotaci na modernizaci areálu v Osrblí, kde by se příští rok mělo konat mistrovství Evropy v biatlonu. Bez peněz od státu biatlonový svaz nebude mít prostředky na jeho dostavbu. Do úplatkářské aféry jsou podle médií zapleteni bývalý diplomat i někdejší poradce premiérky Ivety Radičové.

Foto: ČTK/AP

Trenér ukrajinských biatlonistů s nádobíčkem svých svěřenců

Článek

Zastavení dotace v celkové výši 1,6 milionu eur (38,7 milionu korun) Radičová odůvodnila tím, že několik lidí požadovalo z této sumy provizi ve výši deset procent. Policie v případu obvinila tři osoby. Jednou z nich je podle listu Sme bývalý slovenský velvyslanec v Keni Igor Líška, jenž prý žádal peníze za to, že vyplacení dotace od státu zařídí. Policisté u něj během zátahu našli sumu 30.000 eur, první splátku provize. Úplatek prý převzal ve firmě bývalého poradce premiérky, který ale obviněn nebyl.

Policie detaily případu nezveřejnila. Média spekulují, že obvinění žádali úplatek od stavební firmy, která pracuje na dostavbě biatlonového areálu. Vedení biatlonového svazu uvedlo, že mezi podezřelými není nikdo z jeho řad. Z vládní dotace svaz dosud vyčerpal 300.000 eur.

Biatlon se řadí mezi nejúspěšnější sporty na Slovensku. Výraznější úspěchy zaznamenal poté, co občanství získala Anastasia Kuzminová. Rozená Ruska vybojovala pro Slovensko na olympijských hrách ve Vancouveru zlato a stříbro.

Slovensko už dříve v letošním roce prožilo fiasko v souvislosti s organizací zimních světových her sluchově postižených sportovců. Akce byla krátce před jejím zahájením zrušena kvůli tomu, že pořadatelé nepřipravili podmínky pro sportovce. Hlavního organizátora deaflympiády potrestal slovenský soud vězením za zpronevěru peněz, které měly sloužit na uspořádání akce. Rozsudek není pravomocný.

Reklama

Související témata: