Hlavní obsah

Junior Tomeček senzačně vystřílel Londýn a přidal bronz

Karel Felt (Bělehrad)Sport.czPrávo

Dvacetiletý český střelec Jakub Tomeček v pátek doslova šokoval brokařskou Evropu v disciplíně skeet. Na svém prvním seniorském šampionátu trefil nejen účastnické místo pro OH v Londýně, ale navíc přidal také individuální bronzovou medaili.

Foto: Karel Felt, Právo

Odměna pro bronzového skeetaře jakuba Tomečka - pusa od maminky Hany.

Článek

„Kdy trenéři rozhodli, že mne přeřadí z juniorů do seniorů, věděl jsem, že to budu mít těžké. Ale v Bělehradu se střílelo o pět účastnických míst pro Londýn a my jsme chtěli ještě jedno k tomu, které získal na jaře Jan Sychra. Říkal jsem si, že když mi to půjde, šance tu je. Konkurence ale byla obrovská, vždyť na 124 terčů ze 125 možných nás šlo sedm do rozstřelu o šest míst. Nakonec jsem zvládl jak rozstřel o finále, tak potom i další o to, jakou hodnotu bude mít medaile, kterou získám. Hlavní úkol, vybojoval Londýn, jsem splnil, takže se mi už střílelo dobře. Necítil jsem takový tlak,“ vyprávěl po finále spokojeně student brněnské Masarykovy univerzity a střelec Komety Brno, kde ho vede bývalý vynikající střelec Luboš Adamec.

Do poslední rány...

Z medailového rozstřelu jsem vypadl jako první a zbyl na mne bronz... Za celý den mi ulétly dva terče, oba na čtvrtém stanovišti. Ten první byl neregulérní a já zbytečně pálil, místo abych zvedl ruku a dostal nový. V rozstřelu o medaile mi ho zvedl vítr a už jsem ho nedohonil,“ dodal Tomeček.

O medaile se ve sportovním centru Kovilovo na okraji Bělehradu bojovalo do poslední rány. Jan Sychra udělal ve zbývajících dvou položkách po pětadvaceti ranách vždy jednu chybu, ale to už věděl, že titul mistra Evropy neobhájí. „Tentokrát to prostě nevyšlo. Podstatnou část sezóny jsem střílel vysoké výsledky. V Bělehradu se mi závod nepovedl, ale třeba se mi tu bude dařit za měsíc při mistrovství světa. Jsem také rád, že odpovědnost za dobrý výsledek na sebe vzal někdo jiný a mladší,“ říkal Jan Sychra.

Tomáš Nýdrle také udělal dvě chyby a oba pak čekali, jak si povede v závěru nejmladší z nich Jakub Tomeček. V té době stříleli ještě Němci, Francouzi a Norové, takže rozhodnuto nebylo ani o medailích. Na tu nejcennější nakonec dosáhli Norové, když měli lepší poslední položku než Němci. Jejich osud pak sdíleli i naši, kteří stejným způsobem přišli o bronz, který získali Francouzi.

Jedenáctá medaile

V rozstřelu sedmi borců o šest finálových míst vypadl velezkušený Kypřan Achilleos. Tomeček si ve finále vedl skvěle a trefil všech pětadvacet terčů, podobě jako Francouz Delaunay a Němec Wenzel, který vyhrál olympiádu v Soulu, když českému mladíkovi bylo sedm let... V souboji o hodnotu medailí skončil Tomeček po třetí ráně a večer si došel pro bronz. Získal tak pro českou výpravu jedenáctou medaili na šampionátu, který v sobotu končí.

„Samozřejmě, že jsme věřili i v medaili družstva, ale střílely se vysoké výsledky a nám nakonec chyběl jeden terč. Hlavní ale byla účast v Londýně. Ve skeetu máme dvě místa, což je maximum, které šlo dosáhnout. Cenné je, že vedle zkušeného Sychry, který ho vystřílel na Světovém poháru v Chile, přidal to druhé věkem ještě junior,“ zdůraznil státní trenér skeetu Jan Hůla.

Ve vedlejší hale se střílel závod mužů ve standardní pistoli. Dvaadvacetiletý Tomáš Těhan v něm odvedl kvalitní výkon a skončil pátý, jediný bod od medaile. V této neolympijské disciplíně se finále nestřílí. „Škoda závěru, kdy dal osmičku a devítku. jinak si vedl opravdu dobře,“ pochválil svého svěřence trenér Pavel Šafránek.

ME ve sportovní střelbě - Bělehrad
Skeet - muži: 1. Delaunay (Fr.) 149 (124+25+14 rozstřel), 3. Tomeček 149 (124+25+3), 27. Nýdrle, 29. Sychra (všichni ČR) oba 121, družstva: 1. Norsko (Brovold, Undseth, Jensen) 368, ...4. Česko 366, junioři: 1. Zemlin (Rus.) 146 (121+25), ...16. Srb 116, 23. Kadlec 114, 33. Slavíček (všichni ČR) 110, družstva: 1. Kypr 355, ...7. Česko 340.
Standardní pistole - muži: 1. Sauvage (Fr.) 575, ...5. Těhan (ČR) 568, družstva: 1. Německo 1701.

Reklama

Související témata: