Hlavní obsah

S žaludkem na vodě, dotáhl Těhan pistoláře ke stříbru

BĚLEHRAD

Stříbrnou medailí ve velkorážním revolveru uzavřeli čeští střelci účast na mistrovství Evropy v Bělehradu. Družstvo Josef Fiala, Pavel Kužvart a Tomáš Těhan v sobotu skončilo o jediný bod za vítěznými Španěly.

Foto: Karel Felt, Právo

Josef Fiala odjížděl z Bělehradu spokojený, získal týmové zlato v rychlopalbě a stříbro ve velkorážním revolveru.

Článek

„V sobotu ráno to s námi vypadalo moc zle. Tomáš Těhan chytil střevní virózu. Žaludek měl jako na vodě, měl zvýšenou teplotu a bylo mu zle. On je ale bojovník a potíže přemohl, i když v prvních třiceti ranách, této části říkáme mířená, dal jen 282 bodů. Nedařilo se ani Josefu Fialovi, který měl na terči o dva víc a Pavel Kužvart solidních 287. Na výsledkové tabuli bylo družstvo na nelichotivém předposledním místě, byť šest bodů od bronzu. Náše přání, odvézt si některou z medailí, se pomalu rozplývalo,“ říkal po závodě trenér Pavel Šafránek.

Na střelnici v Kovilovu na okraji Bělehradu vládlo kruté vedro, a to se podepsalo na druhé části závodu, která se začala střílet krátce po poledni. Některým střelcům odcházely rychle síly, výkony u většiny šly dolů. U Čechů tomu bylo naopak.

„Ve střelbě na figuru dal Fiala výtečných 295 bodů, Kužvart přidal svůj standard 289 a vše měl rozhodnout Těhan, který nevypadal nejlépe a v horku trpěly jeho žaludek a střeva ještě víc. On je ale bojovník a nastřílel 292 bodů, čímž posunul družstvo na medailové pozice. Nakonec z toho bylo stříbro, o jediný bod za vítěznými Španěly,“ dodal Šafránek.

Evropský šampionát v Bělehradu se tak zapsal do historie české sportovní střelby jako jeden z nejúspěšnějších v historii. Dvanáct medailí (4 - 4 - 4) má totiž vysokou hodnotu zejména z pohledu olympijských disciplín a navíc k němu přibyla další dvě účastnická místo pro olympiádu v Londýně, kterých má Česko už devět a další ještě může přidat na zimním ME ve vzduchových zbraních ve Finsku.

„Hlavním cílem v Bělehradu byla účastnická místa pro Londýn. Ta získali rychlopalník Martin Strnad a skeetař Jakub Tomeček. Pro současné puškaře nebo další pistoláře visela hodně vysoko a jejich získání by bylo spíš shodou šťastných okolností. Česká sportovní střelba má v Londýně devět míst, a co je důležité, že ve všech případech jsme konkurence schopní minimálně v boji o finále, ale nereálné nejsou ani medaile. Medaile z Bělehradu i v neolympijských disciplínách svědčí o tom, že stále patříme do absolutní evropské špičky,“ ohlédl se za šampionátem předseda Českého střeleckého svazu Petr Baroch.

ME ve sportovní střelbě
Velkorážní revolver muži: 1. Costa (Port.) 590, ...10. Fiala 579, 18. Kužvart 576, 21. Těhan (všichni ČR) 574, družstva: 1. Španělsko (Llames, Cambeses, Garcia) 1730, 2. Česko 1729.
Standardní puška 300 m 3x40 ran: 1. Podolak (Rak.) 1170 b., družstva: 1. Francie (Henry, Sauveplane, Graff) 3495.
Medaile z ME v Bělehradu
Zlaté
Rychlopalba - družstvo mužů: Martin Strnad, Josef Fiala, Martin Podhráský)
Trap - družstvo mužů: David Kostelecký, Jiří Gach, Jiří Lipták
Trap - družstvo juniorek: Gabriela Michálková, Lucie Rylichová, Rozálie Vojkůvková
Běžící terč 20+20 ran - muži: Miroslav Januš
Stříbrné
Trap - muži: David Kostelecký
Sportovní malorážka vleže - družstvo žen: Kateřina Emmons, Adéla Sýkorová, Lucie Valová
Sportovní pistole - družstvo juniorek: Michaela Heinrichová, Šárka Jonáková, Jana Lorencová
Velkorážní revolver - družstvo mužů: Josef Fiala, Pavel Kužvart, Tomáš Těhan
Bronzové
Skeet - muži: Jakub Tomeček
Skeet - juniorky: Jitka Pešková
Běžící terč 30+30 ran - muži: Miroslav Januš
Běžící terč 30+30 ran - družstvo mužů: Miroslav Januš, Bedřich Jonáš, Josef Nikl
Trefili účast na OH 2012
Kateřina Emmonspuška
Adéla Sýkorovápuška
Jiří Liptáktrap
Jiří Gachtrap
Jan Sychraskeet
Jakub Tomečekskeet
Martin Podhráskýrychlopalba
Martin Strnadrychlopalba
Lenka Maruškovápistole

Reklama

Související témata:
Revolver