Hlavní obsah

Čeští brokaři jsou světová extratřída

BĚLEHRAD

Sportovní broková střelba má v Česku bohatou tradici. Olympijští vítězové Panáček, Hrdlička, Kostelecký, ale také v Soulu stříbrný Bednařík, a k tomu bohaté sady medailí ze světových a evropských šampionátů, jí dávají už desítky let patřičný lesk, který budí ve světě respekt.

Foto: Karel Felt

Zlaté družstvo brokařů (zleva) Jiří Gach, David Kostelecký a Jiří Lipták po úspěšném vystoupení v trapu.

Článek

A co je nejcennější, výchova nových špičkových střelců kontinuálně pokračuje, čehož jsou nejzářivějším důkazem Jakub Tomeček, který vybojoval ve skeetu na ME v Bělehradu účastnické místo pro olympiádu v Londýně a přidal mu bronzový lesk. Stejnou hodnotu měla i medaile teprve patnáctileté skeetařky Jitky Peškové. „Máme kam sáhnout, což je hrozně důležité,“ zdůraznil státní trenér skeetu Jan Hůla, bývalý světový rekordman a držitel mnoha medailí z MS i ME.

Kostelecký se trefil v pravý čas

O Davidu Kosteleckém, olympijském vítězi z Pekingu v trapu, už někteří pesimisté pochybovali. Oženil se, má syna, bohužel ho ale také potkaly vážné osobní problémy. Život se mu poněkud změnil, což se zákonitě muselo odrazit na výsledcích. Stále hlasitěji se mluvilo o tom, že má příliš volnosti v individuální přípravě a to se projevilo negativně...

Právě naopak! Kostelecký v Bělehradu ukázal, že je stoprocentní profesionál. Na šampionát se připravil výborně a vybojoval stříbrnou medaili, když navíc družstvu pomohl k obhajobě evropského zlata. Navíc by za stříbro bral účastnické místo pro Londýn, ale dvě, která jsou pro jednu zemi k dispozici, už Češi v té době měli.

„Kostelecký potvrdil, že se na něm dá stavět a je spolehlivý. V konkurenci, kdy může na medaili pomýšlet třicet Evropanů a dalších dvacet borců z ostatních kontinentů, prokázal, že se dovede připravit na vrchol sezóny. To ale platí také o Jiřím Liptákovi a Jiřím Gachovi, který skončil ve finále šestý. Jen Česko v něm mělo dva borce,“ pochvaloval si státní trenér trapu Jan Dvořáka.

Ten už má vyhlídnuté další mladíky, kteří se připravují na chvíli, kdy bude třeba za někoho z elitního tria zaskočit. Kteří dva ze zmíněné trojice pojedou na olympiádu nebo jestli je někdo z mladých dokáže přestřílet, se však ukáže až příští rok na jaře. Zmíněné trio obhájilo titul mistrů Evropy po bitvě doslova do poslední rány, když Rusy zdolalo lepší poslední položkou.

Brokaři mají propracovaný systém přípravy a výchovy talentů. Hodně záleží na podpoře rodičů, ale k dispozici jsou kvalitní trenéři a jako výborný tah se ukázala i spolupráce s lesnickou školou v Písku. Jakmile mladí potvrdí předpoklady, dostanou podmínky v královehradecké Dukle nebo brněnské Kometě, dvou baštách české brokové střelby. Role resortů armády a vnitra je v tomto směru nezastupitelná.

Sychra není sám

Dlouhá léta táhl skeet Jan Sychra, který vozil medaile z velkých soutěží takřka se železnou pravidelností a na stupně vítězů táhl i družstvo. Letos na jaře vybojoval účastnické místo pro Londýn a do Bělehradu jel obhajovat titul mistra Evropy. Vzhledem k neuvěřitelně vysokým výsledkům však stačilo jindy finálových 121 bodů pouze na třetí desítku.

Jakub Tomeček (vlevo) naslouchá radám zkušenějšího Jana Sychry velmi dobře.foto: Právo/Karel Felt

Trenér státní reprezentace po dohodě s resortními kolegy a osobními kouči udělal letos riskantní tah. Nechal doma ostříleného Leoše Hlaváčka i bývalého juniorského mistra světa Aleše Hutaře a vsadil na mladíky, jejichž juniorské zlaté medaile nejsou tak vybledlé. K Sychrovi postavil Tomáše Nýdrleho a Jakuba Tomečka, který klidně mohl střílet ještě mezi juniory. Tah se ukázal jako výborný.

Nýdrle sice skončil se stejným nástřelem jako Sychra ve třetí desítce, ale zkušenosti, které si odvezl, jsou k nezaplacení. A Tomeček? To byl i podle zahraničních trenérů největší šok šampionátu. Nejenže získal účastnické místo pro Londýn, ale přidal k němu individuální bronz. Ve dvaceti letech z něj osobní kouč Luboš Adamec udělal komplexního, technicky vynikajícího střelce, který se získanými zkušenostmi může dál zlepšovat.

„Jakub je opravdu výborný. Ví o každé ráně a umí si v hlavě srovnat, proč chyboval a jak se toho vyvarovat. Jsou střelci, u kterých čekám, kdy udělají chybu, a pak jsou takoví, u nichž přemýšlím, jestli vůbec něco trefí. Jsem rád, že mám v týmu ty první,“ říkal spokojený Jan Hůla a zdůraznil: „Ve skeetu vysely medaile a účastnická místa pro olympiádu strašně vysoko. Konkurence je neskutečná. Sychra potřeboval na to, aby trefil olympijský Londýn, vyrovnání světového rekordu 125 bodů. Tomeček účast vybojoval se 124 body.“

Zmíněná trojice ukázala sílu i jako tým. Od evropského bronzu ji dělila jen horší poslední položka oproti Francouzům a od zlata dva body, ale oba nejcennější týmové kovy se dávaly v Bělehradu za vyrovnání světového rekordu 368 bodů... Ve prospěch Norů rovněž rozhodla oproti Němcům lepší závěrečná položka.

„Pro skeet je důležité, že máme kam sáhnout. Doma zůstal například Ivo Hilšer, který na Světových pohárech dvakrát sahal po účasti v Londýně. Juniorům závod nevyšel, především selhal juniorský mistr světa Miloš Slavíček, protože Radek Srb i František Kadlec jsou v týmu nováčky. Někdy se závod nepovede, je to sport a v brokové střelbě obzvlášť je každý výpadek strašně vidět. Všichni tři ale ukázali, že v sobě mají střelecký potenciál a je na čem stavět,“ uvedl Hůla.

České střelkyně Libuše Jahodová (vlevo) a Jitka Peškováfoto: Právo/Karel Felt

Dívky se derou vzhůru

Zatímco na Slovensku vědí už patnáct let, že olympijské medaile v ženských brokových disciplínách visí mnohem níž, než ty mužské, ale mají stejnou hodnotu, v Česku byly brokařky Pilařová a Loosová léta exotkami. Mnozí se na ně koukaly skrz prsty. Zejména zdravá sveřepost trenéra Petra Zvolánka, ale situaci postupně změnila. V trapu získalo evropské zlato trio juniorek Gabriela Michálková, Lucie Rylichová a Rozálie Vojkůvková, na jejich přípravě se výrazně podílí olympijský vítěz z Barcelony Petr Hrdlička. Všechny tři mají našlápnuto směr Rio de Janeiro 2016...

Ve skeetu se ukazuje, jak důležitá je podpora rodičů. Lubor Novota, jehož syn Jakub Novota je juniorským mistrem světa a letos přestoupil do seniorské kategorie, poslal na brokovou střelnici i dceru Libuši Jahodovou. Tu pak letos povýšil ještě v juniorských devatenácti letech mezi ženy. A byl to další trenérský skvělý tah. Skončila sice desátá, ale pouhý bod jí chyběl od boje o medaili a účast v Londýně. „Získané zkušenosti jsou však cennější, než kdyby triumfovala mezi juniorkami,“ zdůraznil Lubor Novota. Do jejich finále by totiž šla s dvoubodovým náskokem.

V této kategorii ji zastoupila patnáctiletá Jitka Pešková, kterou pro střelbu získali otcové Pešek a Tomeček. Ty váže nejen vztah k brokové střelbě, ale i přátelství. Patnáctiletá půvabná Moravanka na svém prvním velkém šampionátu jako nejmladší ve startovním poli vytřela soupeřkám zrak a trefila bronz. České dívky se tak pomalu dotahují na slovenskou ženskou brokovou supervelmoc a pokud vydrží, za čtyři roky mohou reálně přemýšlet, stejně jako muži, o účastnických místech pro OH v Rio de Janeiru 2016.

Reklama

Související témata: