Hlavní obsah

Horolezecký festival s číslem 28. Sedmnáct hodin filmů i první Čech na Everestu

Pavel NovotnýSport.cz

Letošní rozmarné léto se již přehouplo do druhé poloviny a s blížícím se koncem srpna se začíná obracet pozornost milovníků horolezectví a sportů v přírodě vůbec směrem k Teplicím nad Metují, kde se chystá již 28. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Kromě filmových projekcí tradičně nebude nouze o řadu zajímavých hostů, přednášek či možností sportovního vyžití.

Foto: Sport.cz

Ceny pro vítěze Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.

Článek

Festivalový katalog letos nabízí čtyřicet filmů od tvůrců z dvanácti zemí s celkovou stopáží bezmála sedmnáct hodin. Nejvíce snímků – osm - poslali domácí tvůrci a stejný počet přišel ze Slovenska. Čtyřčlenné porotě, která rozhodne o rozdělení cen, letos předsedá známý dokumentarista Steve Loveček Lichtag.

Mezi hosty festivalu letos ční španělský lezec Dani Andrada, který kromě přednášení hodlá také změřit síly s domácí elitou při boulderingových závodech. Další veličinou je Leopold Sulovský, který si letos připomíná již dvacet let od svého výstupu na Mount Everest, který zdolal jako první Čech. Vzpomínat se bude také na vynikající lezkyni Zorku Prachtelovou, která letos podlehla rakovině.

Nejen filmem, ale také fotografickou výstavou o sobě dá vědět projekt Nemocnice na konci světa významné horolezkyně Diny Štěrbové a Víti Dokoupila, kteří se po ničivém zemětřesení v Pákistánu zasloužili o vybudování polní nemocnice v horském Baltistánu na úpatí ledovce ve výšce 3000 metrů.

Pro příznivce sportu je opět připraven závod Českého poháru v boulderingu, tradiční Běh Teplickými skalami – Bufo cross, stále populárnější chození po slackline či divácky věčný veřejný závod ve visu na kládě nad vodou. Hudební program během večerů na teplickém hřišti obstarají kapely Doctor P.P., Komunál, Imodium, Nanovor a Pumpa. Veškeré podrobnosti o festivalu najdete na http://www.horolezeckyfestival.cz/.

Reklama

Související témata: