Hlavní obsah

Ježek doufá, že mu na mistrovství světa v judu pomůže i počasí

PRAHA

Český judista Jaromír Ježek spoléhá před svým středečním startem na mistrovství světa v Paříži i na počasí. Pověstný je tím, že má rád sluníčko, které mu svítilo i při dubnovém zisku bronzové medaile na evropském šampionátu. Nyní by rád získal v kategorii do 73 kg další medaili, ale ví, že ho čeká velká konkurence. Proto si za hlavní cíl dal hlavně nespadnout brzy na záda.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Medailisté z Istanbulu. Zleva stříbrný Murat Kodzokov z Ruska, zlatý Portugalec Joao Pina, bronzoví Jaromír Ježek a Turek Hasan Vanlioglu.

Článek

"Je pravda, že sluníčko je pro mě důležité, protože pak mám lepší náladu. Ale když kape štěstí, tak je to taky dobré. Uvidíme, jak to bude v Paříži. Ale když by bylo sluníčko, budu jedině rád," řekl Ježek v rozhovoru s ČTK před odletem na šampionát.

Na pařížský turnaj jede jako bronzový medailista z mistrovství Evropy, kde se postaral o první český cenný kov mezi muži od roku 1991. V dubnu svou medaili poléval šampaňským, aby se rozmnožila. Ale sám ví, že to bude těžké.

"Kdyby přišla kamarádka, tak já ji samozřejmě bránit nebudu. Všechno ale záleží na losu. V mé váhové kategorii je přihlášeno 101 závodníků, takže těžko říct, jaké budou moje šance," uvedl s tím, že hlavně nechce brzy spadnout na záda, což v judu znamená porážku.

"To je asi jediný cíl. Hlavně abych na ně nespadl v prvním kole a nemusel si hned balit svých pět švestek. Od toho prvního kola se to odvíjí. Když se to pak posune do dalšího a dalšího a dalšího a pak ještě do dalšího kola, tak to bude dobré," dodal.

Sám si netroufne odhadnout, kdo bude největším favoritem jeho váhové kategorie do 73 kg. "Určitě mezi ně bude patřit Rus Isajev, pak Korejec Wang Ki-čon, Japonec Awano, Portugalec Piňa, ale nedají se všichni vyjmenovat. Těch favoritů je hodně. Minimálně deset. Jedno jméno, které to vyhraje, si rozhodně říci netroufnu," podotkl.

Jisté má jen to, že se v prvním kole utká s Chalífou Al Kubaisim ze Spojených arabských emirátů, v případě postupu narazí na Novozélanďana Lee Caldera. Ve své části pavouka má například stříbrného medailistu z olympijských her v Pekingu Benjamina Darbeleta z Francie nebo Rusa Mansura Isajeva, na kterého může narazit v případném osmifinále.

Judista ze Sokola Vršovice nepochybuje o tom, že v pařížské hale bude bouřlivá atmosféra. "Hlavně v sobotu, kdy se pere Lukáš Krpálek, protože tam bude tahák pro fanoušky Teddy Riner," míní Ježek, jenž se obává, aby atmosféra nedolehla na rozhodčí. "Snad je to neovlivní. Naštěstí se neperu první den. To bude taková zkouška ohněm, jak to rozhodčí zvládnou a jak sladí rozhodování do dalších dnů. To je další aspekt, který může ovlivnit naše výsledky," dodal.

Na šampionát odletěl dnes, ale už od pátku musí tvrdě shazovat, aby se vešel do váhové kategorie. Za pět dní se tak musí zbavit až sedmi kilogramů. "Už jsem si nemohl dát knedlo, zelo, vepřo ani kachničku. Místo toho hezky salátek, rejžičku a tak. Škoda, že se neperu v sobotu jako na všech velkých akcích. To mi vyhovuje víc. Tahle musím začít shazovat dřív," poznamenal.

I kvůli rychlému shazování mu vyhovuje, že se mistrovství koná v Evropě. Nebude se tak muset potýkat také s únavou ze změny časového pásma. "To hraje také velkou roli. Já zrovna nemám ty přelety rád, navíc se tam lítá na poslední chvíli, pak je ten posun znát. Pro nás Evropany to tedy může být výhoda," dodal Ježek.

Reklama