Hlavní obsah

VIDEO: Český "Barbar Conan" nezná bolest aneb gladiátor z klece v akci

PRAHA

Vyznáte se v lidech? Možná ano. Ale pozor! Zdání klame a může i po čertech bolet. "Chlapečku, neztratil ses mamince, nechceš odvést domů,“ dělá si srandu sám ze sebe Michal Hamršmíd, bojovník ultimátních zápasů. Při pohledu na něj nabudete mylného dojmu, že jde o hubeňoura, který potřebuje v problémech pomoct, ale nechtějte ho potkat v kleci. „Hlavu mám v pořádku,“ usmívá se jedenatřicetiletý bojovník, mistr světa v MMA a také český Gladiátor desetiletí.

Foto: www.michalhamrsmid.cz

Michal Hamršmíd při zápase v kleci (vlevo).

Článek

Dvakrát denně na tréninku, jako přídavek víkend, aby nebyla nuda. Dřina, neskutečná rasovina, kterou musí projít zápasník-vícebojař, když chce jít s kůží na trh, kde snadno dostanete nařezáno. Kdo nezkusil, nepochopí.

„Vstával jsem v šest ráno, aby mi to slušelo,“ říká hned ve dveřích Hamršmíd, který za celý trénink neztrácí veselou. V přestávkách si utahuje z florbalistek Tigers Praha, které se s ním dělí o náčiní. Povolený doping mu evidentně svědčí. „Neznám bolest, jsem jako Barbar Conan,“ hodí do placu milovník filmů Pulp Fiction, Čety, Gladiátora nebo Vykoupení z věznice Shawshank.

Lusknutí prstu. Změna, jako když přepnete z fáze pohoda na rizikový stupeň atomového poplachu. Když se maká, tak se maká. Dvacetikilová činka do natažené ruky, kterou vysunete nad hlavu jako teleskop, nesmíte povolit. Představte si, že máte v podpaží jehlu. Nevydržíš, máš problém. A s tímhle výhledem složte tělo na záda a dynamicky vstávejte tam a zpět několikrát za sebou do vzpřímeného postoje.

„Neznám bolest, jsem jako Rocky,“ přidá hned po konci této šichty, únava mezitím pomalu odplouvá. Anebo sto kilo na velké čince položených na předloktí a následné dřepy. Jo, tohle fakt bolí.

Michal Hamršmíd při zápase (vpravo)foto: www.michalhamrsmid.cz

Hamršmíd se pobije před českým publikem v Praze 3. prosince a do fightu nepůjde jako favorit. Do klece s ním vkročí Eric Luke z American Top Teamu. Velká výzva, takže trénink se nedá podcenit, vyžaduje i cestování, peníze a kupu odříkání.

Příprava ve Finsku, v Rusku, tři týdny v Thajsku kde jsou vhodní bojovníci pro spárování. „Výjezdy mě přijdou minimálně na sto tisíc, ale jinak to nejde. Jedu zdokonalovat postoj, čekají mě tři čtyři fáze denně,“ říká Hamršmíd, který do království v jihovýchodní Asii zavítá letos už potřetí.

Po boxerském tréninku si stačí jen otřít čelo, sundá rukavice a opět vypustí to svoje. Přesně, on nezná bolest (říká). A k tomu přidá. „Znám 581 smrtících úderů, bylo jich víc, ale nějaký jsem zapomněl." Kondiční kouč Daniel Hejret se jen usměje, thajský boxer Ondřej „Spejbl“ Hutník, který mezitím mučí tělo v ringu Pražského rohovníka, jen protočí panenky.

Trenéři jsou z něj na nervy 

Hamršmíd musí do zápasu zhubnout téměř deset kilo, váha před bojem bude ukazovat pod šedesát. Ano, je to nic na chlapa. Ale ono zdání klame. Tady nejde o váhu a objem svalů nasekaných v tričku. „Tohle je bojový desetiboj. Chování, regenerace, strava, tréninky, kondice. Mám trenéra na box, kondici, sílu, atletiku, MMA, brazilské jiu jitsu, zápas, thai box. Člověk musí být připravený komplexně,“ představuje nekonečnou paletu dřiny 167 centimetrů vysoký bojovník.

„Nejtěžší je příprava, zápas je o psychice. Chci vyhrát, ale to chce i soupeř. Jdu si to užít. Trenéři jsou ze mě na nervy. Já si minutu před zápasem ještě povídám, soustředím se, ale svým stylem,“ směje se Hamršmíd. Ten, který nezná bolest.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články