Hlavní obsah

Krpálek získal na mistrovství světa v judu bronzovou medaili

Judista Lukáš Krpálek získal na mistrovství světa v Paříži bronzovou medaili. V souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 100 kilogramů porazil na wazari Belgičana Elka van der Geesta a postaral se tak o největší úspěch českého juda od roku 1999, kdy byla rovněž bronzová Michaela Vernerová. Mezi muži český judista získal cenný kov naposledy v roce 1991, kdy byl ještě v československém dresu třetí Jiří Sosna. Zároveň se Krpálek díky získaným bodům posune do elitní desítky světového žebříčku.

Foto: Sport.cz

Judista Lukáš Krpálek

Článek

"Pro muže je to medaile po dvaceti letech, což je skvělé. Lukáš to zvládl skvěle po psychické stránce a těžil ze své neuvěřitelné kondice. Zároveň potvrdil své zlepšení po judistické stránce," uvedl pro ČTK a Radiožurnál trenér reprezentace Petr Lacina. "Navíc ve dvaceti letech ještě není judista, takže se má kam zlepšovat. Což je pro české judo skvělá zpráva," dodal.

Dvacetiletý Krpálek, který je dvojnásobným juniorským mistrem světa, vyhrál tři své souboje před časovým limitem na ipon. V 1. kole za necelé dvě minuty porazil Kamerunce Francka Moussimu, následně zdolal za 41 sekund Ukrajince Arťoma Blošenka. Mistrovi světa z roku 2003 Korejci Hwangovi He-tae pak v osmifinále nasadil rozhodující chvat 21 sekund před koncem.

Ve čtvrtfinále narazil na třetího muže světa Maxima Rakova, který vyhrál šampionát před dvěma lety. Vyrovnanou bitvu Krpálek dotáhl až do tříminutového prodloužení, v něm však zaváhal a dovolil Kazachovi získat rozhodující wazari.

"S Rakovem to byl velmi těžký zápas. Je to hodně zkušený borec, na mě až moc zkušený. Přesto jsem se dostal do prodloužení, což mě těší. Už jsem byl ale moc unavený z předchozího zápasu. Navíc mě Rakov párkrát přiškrtil. Škoda," uvedl Krpálek.

Krpálek v boji o bronz vyzrál na Van der Geesta

Musel proto do oprav, ve kterých narazil na Levana Žoržolianiho, s nímž prohrál v semifinále dubnového mistrovství Evropy. I dnes měl Gruzínec zpočátku navrch a vedl na wazari, ovšem viditelně mu docházely síly. Proto zdržoval, čímž proti sobě popudil fanoušky i rozhodčí, kteří jeho počínání trestali. Aktivní Krpálek získal dvakrát juko a v posledních sekundách také potřebné wazari, když rozhodčí dali Žoržolianimu už třetí trest šidó za pasivitu.

V boji o bronz pak český judista sváděl další tvrdý souboj s Van der Geestem. Tomu dvakrát utekl z chvatu a následně sám zaútočil. První útok sice Krpálkovi smolně nevyšel, poté však předvedl chvat na wazari a vedení mu už vydrželo až do konce, když Belgičan neměl dostatek sil na odpověď.

Krpálek tak překonal stanovený cíl být do sedmého místa i svůj nejlepší výsledek na světovém šampionátu dospělých, kde byl loni v Tokiu devátý. Mezi muži byl v éře samostatné České republiky nejlépe na sedmém místě v roce 2009 Pavel Petřikov.

Reklama

Související témata: