Hlavní obsah

Trenér Lacina je rád, že Krpálek ke kondici přidává konečně judo

PAŘÍŽ

Bronzová medaile judisty Lukáše Krpálka z mistrovství světa v Paříži je podle reprezentačního trenéra Petra Laciny především důsledkem toho, že jeho dvacetiletý svěřenec konečně začíná uplatňovat judistickou techniku. Podle něho má šanci být v budoucnu mezi absolutní elitou. Zbytek výpravy ho sice lehce zklamal, ale zároveň upozornil, že všichni reprezentanti prohráli se soupeři, kteří jsou v žebříčku nad nimi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Radost českého judisty Lukáše Krpálka ze zisku bronzové medaile na mistrovství světa v Paříži.

Článek

"Největší naděje jsme dávali do Krpoše (Krpálek) a Jaromíra Ježka. U Jaromíra to úplně nevyšlo, ale oba předvedli, že jsou schopní v téhle konkurenci se prát na úrovni. A mohli dojít ještě dál, než došli," uvedl Lacina v rozhovoru pro ČTK. "Ve čtvrtfinále mohl Lukáš klidně vyhrát a bojovat o zlato. Ten bronz je však úspěch a potvrdila se Lukášova forma."

Ocenil především Krpálkovo zlepšení v technické stránce juda. "Pral se velice dobře, především soupeře technicky házel, což byl dosud jeho velký problém. Vždy těžil hlavně z úžasné kondice a teď k tomu začíná přidávat judo, což je velice důležité," řekl Lacina. "Tímto výkonem naznačil, že patří do světové špičky. Takhle by to šlo. Navíc ve dvaceti letech není hotovým judistou a má se kam zlepšovat, což je pro české judo skvělé," dodal.

Sám si však netroufne odhadnout, kam to Krpálek může dotáhnout. "To neumím říct, musíme se nechat překvapit. Každý turnaj je jiný, příště to může být jinak. Bylo to i o štěstí, protože ve finále oprav hodil Gruzínec Žoržoliani Lukáše podle mého názoru na ipon, ale rozhodčí dal naštěstí wazari a Lukáš to ještě mohl otočit," řekl Lacina. "Určitě tu ale získal respekt, protože tohle je nejlépe obsazený turnaj. A Lukáš se tu dokázal prosadit," dodal.

Ježkovo vypadnutí Lacinu mrzí

Před šampionátem si nedovolil otevřeně říci, že od účasti na mistrovství očekává medailový zisk. "Abychom si jeli cíleně pro medaili, to bychom museli mít tři Ježky a tři Krpálky. Pak bych si to dovolil teprve říct, protože to startovní pole je hrozně nabité a ošidné. U Lukáše to vyšlo, u Jaromíra ne," uvedl Lacina.

Mrzelo ho, že Ježek v kategorii do 73 kg nezvládl 3. kolo. "Přitom byl Jaromír s Darbeletem trošičku lepší, ale vlastní hrubou chybou se připravil o postup. Holt ve 3. kole už nejsou slabí závodníci a je to opravdu kdo s koho," prohlásil.

Podobně komentoval i vystoupení Jaromíra Musila ve váze do 81 kg. "Také ukázal dobrý výkon. Měl sice na úvod dva slabší soupeře, ale přesto to nebylo špatné. Jak už jsem říkal, ve 3. kole už špatný soupeř není a nepředpokládal jsem, že by toho Rabaljiho porazil. Mohl se s ním jen lépe prát. Nabídl se mu hned dvakrát, když špatně provedl chvaty. Navíc Ázerbájdžánci jsou kontraři a na takovou chybu si počkal," řekl k Musilově vypadnutí ve 3. kole. "Ostatní na to zkrátka moc neměli. Ale ani jeden z našich reprezentantů neprohrál s horším závodníkem. Až na Krpoše ale také neporazili nikoho výrazně lepšího. A bez toho nelze pomýšlet na úspěch," dodal trenér.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články